Ben Morshuis blijvend aan Ootmarsum verbonden

De parkeerplaats tegenover het Molenhuisje is op Oudejaarsdag 2021 vernoemd naar de Ootmarsumse stadshistoricus Ben Morshuis.

Samen met zijn vrouw Minie en familie, vrienden, buren en bekenden zag de Ootmarsummer burgemeester John Joosten het bord onthullen dat bij de ingang van de parkeerplaats een prominente plek heeft gekregen.

De burgervader roemde de vele verdiensten van Morshuis voor het stadje Ootmarsum. “U hebt niet alleen veel verzameld en vastgelegd, maar zeker ook de historie van het stadje uitgedragen. De toekomst en het heden kunnen niet zonder het verleden en dankzij u is de geschiedenis van Ootmarsum bewaard gebleven voor de komende generaties. Maar ook als voorzanger van het vlöggeln en als Nachtwacht hebt u uw sporen verdiend en zo kan ik nog meerdere zaken opnoemen. Door het onthullen van dit straatnamenbord is er een blijvende herinnering aan u, die onlosmakelijk met Ootmarsum verbonden is.”

Ben Morshuis reageerde op zijn manier: “Het is voor ons een onmeunige verrassing.  We zagen de buren vertrekken zonder te weten waarheen, maar dat was wel opvallend. Toen kwam Hans Bolscher binnen en dat is niet verrassend, maar wel het tijdstip. Hij nam ons mee in de auto en toen had ik echt nog geen enkel idee. Dan kom je hier en dan gebeurt me dit. Ik ben echt ontroerd en waardeer het enorm dat mijn naam ook op deze manier aan Ootmarsum verbonden blijft. Het verzamelen van historisch materiaal is voor mij een hobby, maar is in al die jaren dubbel belangrijk geworden om de geschiedenis van ons stadje bij elkaar te brengen en door te kunnen geven aan volgende generaties. Ik ben ook blij dat het een goede plek krijgt ook dankzij de fusie tussen de BMS en de Heemkunde. Op deze wijze blijft het in goede handen.”

Hans Bolscher sloot het officiële gedeelte door als ‘Nachtwachtopvolger’ van Ben Morshuis de ratel te draaien en uit volle borst werden door de aanwezigen het ‘Komt burgers, komt nu allen terstond het nieuwe jaar intreden, en ‘k wensch op dezen vasten grond, veel heil, geluk en zegen.

Uit handen van Christa Bolscher kreeg Minie Morshuis een bos bloemen voor “een sterke vrouw, die altijd achter haar man staat.”

 

Tekst: InEnOmOotmarsum.nl ; Foto’s: Herman Steigstra

Ben Morshuis blijvend aan Ootmarsum verbonden