Koninklijke onderscheiding Harrie Hemmer

Op zijn verjaardag ontving Harrie Hemmer uit handen van burgemeester John Joosten een koninklijke onderscheiding. In het bijzijn van zijn vrouw Imelda, zijn gezin, familie, vrienden en bekenden werd de nu 80-jarige Harrie Hemmer tot zijn grote verrassing benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding ontving hij voor zijn vele verdiensten.

De Ootmarsummer was 40 jaar een gewaardeerd werknemer bij Smelt, het latere Solar Electro. Hemmer stond bekend als een sociale medewerker, die altijd voor een andere klaarstond.

In de Ootmarsumse gemeenschap heeft Harrie zich enorm verdienstelijk gemaakt. Hij bekleedde vele maatschappelijke functies, waaronder het herenkoor en als stadsgids. Jarenlang was hij ook zeer actief binnen de Heemkunde waar hij werd geroemd om zijn inzet, creativiteit, charme en organisatietalent, maar vooral om daadkracht. Zijn grootste bijdrage is ongetwijfeld het project ‘Zicht op het Uitzicht’. Het werd een groot herstelproject op de Kuiperberg. Het leverde een beter uitzicht op, een gerenoveerde Oriënteertafel, een historische muur voor de watertoren en het monument voor Willem Wilmink. Een project dat van grote waarde is gebleken voor het nationaal landschap Noordoost Twente.
Harrie Hemmer is ook een groot pleitbezorger geweest voor het midwinterhoornblazen in Twente en in de grensstreek. De adventsperiode is voor hem al 30 jaar een drukke, warme, maar zeker ook sociale periode.

In 1975 werd Hemmer benoemd tot prins Harrie II van de Othmarridders en later ook nog eens adjudant onder prins Hennie Olde Meule. Ook binnen de Othmarridders bekleedde Harrie meerdere functies.

Als gids voor bezoekers van het Openluchtmuseum wist u de verhalen over Heeren en Boeren altijd op een smeuïge wijze te vertellen. Dat gold ook als ambtenaar van de Burgerlijke Stand bij de Boerenbruiloft tijdens de jaarlijkse Siepelmarkten. Harrie was betrokken bij het Drostenhuis. Toneelspelen was hem ook niet vreemd en dus vertolkte hij rollen in het Bijbels Kerstspel en het evenement, waarbij herdacht werd dat Lodewijk Napoleon de rooms-katholieke kerk terug gaf aan de parochianen en beloofde dat er voor de protestanten een nieuwe kerk werd gebouwd.

Ook het Internationaal Concours Hippique Geesteren – oftewel CSI – is u veel dank verschuldigd aangezien u ze bijna 20 jaar hebt bijgestaan als vrijwilliger en gids.

Ik ben hier vandaag speciaal om u te eren. U heeft zoveel betekend voor Ootmarsum en omgeving dat ik het een eer vind om u toe te mogen spreken met enkele lovende woorden. Een duizendpoot met een gigantisch netwerk, zo wordt u omschreven. U heeft zich ingezet voor ontzettend veel sociaalmaatschappelijke zaken. Plezierig in de omgang, nooit om een woordje verlegen, iemand met de gave van het woord en humor, die weet te verbinden bovendien. Dat zijn bijzondere eigenschappen!! Wij allen hopen dat niemand úw inzet voor de maatschappij zal vergeten. U heeft zich zeer verdienstelijk voor Ootmarsum gemaakt en daarom ben ik bijzonder verheugd dat ik u mag meedelen dat u een Koninklijke onderscheiding uitgereikt krijgt. U mag zich vanaf nu Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. U heeft het verdiend,” besluit John Joosten zijn speech.

Tekst: InEnOmOotmarsum ; Foto’s : Herman Steigstra

Koninklijke onderscheiding Harrie Hemmer