Johannes Anthonius Marie Verdonkschot

Johannes Anthonius Marie Verdonkschot
Johannes Anthonius Marie Verdonkschot

 

Jan Verdonkschot (1940-2022): een Haarlemmer werd een markante Ootmarsummer

Afgelopen vrijdag werd hij nog gehuldigd omdat hij liefst 50 jaar lid was van KOSC. En wat was hij trots op deze mijlpaal. Maar Jan Verdonkschot heeft hier niet lang van mogen genieten. Want dinsdagmorgen vroeg overleed hij geheel onverwacht op 82-jarige leeftijd; thuis en vermoedelijk aan een hartstilstand.
Markant
Met hem is een markante man heengegaan. Geboren in Haarlem op 12 augustus 1940, maar na meer dan 50 jaar voelde hij zich vooral Ootmarsummer. Jan Verdonkschot maakte bijna 40 jaar deel uit van de directie van Tel International. Ootmarsum leerde hem vooral kennen als voorzitter van KOSC. Hij was van 1972 tot 1980 voorzitter van de plaatselijke voetbalvereniging. Met mensen als Huub Borrenbergs (secretaris), Henk Wermelink (penningmeester), Gait Krop, Jan Bolscher en Jan ter Horst.

 

Tel International

Het voorzitterschap was voor Jan Verdonkschot (1940-2022) een ideale manier om Ootmarsum en de inwoners te leren kennen. Hij was nog geen jaar eerder met zijn vrouw Annette van Nunen en hun twee dochters Annelies en Ineke in Ootmarsum komen wonen. Kees Tel was met zijn groothandelsbedrijf vanuit Heemstede naar Ootmarsum gekomen en omdat Jan Verdonkschot bij Tel International in de directie zat, verhuisde hij mee. Jan Verdonkschot was vanaf zijn 18e bij het bedrijf van Kees Tel betrokken. Hanny Tel, de echtgenote van Kees, was namelijk een nicht van Jan Verdonkschot.
Boeiend
,,Kees Tel was al actief bij KOSC en hij vroeg aan Jan of het voorzitterschap iets voor hem was”, vertelt Annette Verdonkschot-Van Nunen. Jan zag daar het nut van in en hoefde niet lang na te denken. ,,En hij heeft daar nooit spijt van gehad. De periode als voorzitter van KOSC heeft hij als een boeiende en mooie periode ervaren. Daarom bleef hij er nadien ook altijd met hart en ziel bij betrokken.”
Een van de hoogtepunten bij KOSC was het kampioenschap van het eerste elftal in de eerste klasse van de TVB in 1972 met de daaruit voortvloeiende promotie naar de vierde klasse van de KNVB. Een jaar later volgde echter alweer de degradatie naar de TVB.

 

Sponsor

Jan Verdonkschot maakte als voorzitter vier verschillende en vooral kleurrijke trainers mee: Henk Rensen, Gerrit Moddejonge, Ben Ronhaar en Jan Harberink. Onder zijn leiding kreeg KOSC ook zijn eerste sponsor: Hulsink. De eerste reclameborden verschenen rond het hoofdveld. Er zouden er vele volgen. Jan beleefde als voorzitter in 1973 de opening van het nieuwe trainingsveld aan de Timmusweg; het 40-jarig bestaan van KOSC en in 1975 de uitbreiding van de clubaccommodatie. Vervolgens was hij betrokken bij de introductie van het Internationaal Jeugdtoernooi van KOSC.

 

Fijn mens

Dirk Huiskes nam in 1980 de voorzittershamer van Jan Verdonkschot over. Al was hij door het bestuur niet als kandidaat voorgesteld. Dat was Jan Schabbink. Maar hij werd door de leden afgwezen. Bij zijn afscheid als voorzitter in 1980 werd Jan Verdonkschot benoemd tot Lid van Verdienste bij KOSC. Na zijn voorzitterschap was Jan nog vele jaren clubscheidsrechter. Samen met onder anderen Jan Schulten. Hij reageert geschrokken op het overlijden van Jan Verdonkschot. ,,We hebben vrijdagavond in de kantine bij KOSC nog een pilsje met elkaar gedronken. Dat deden we vaak. ” De twee kenden elkaar goed. ,,Jan was een fijn mens en een prima voorzitter”, zegt Jan Schulten. ,,Ik heb in verschillende hoedanigheden vaak met hem van doen gehad. Je kon altijd bij hem terecht. En wat hij beloofde dat deed hij. Hij heeft veel gedaan voor KOSC. Ik mocht hem altijd graag.”

 

Plezier

De eerste drie jaar na de verhuizing woonde de familie Verdonkschot aan de Hora Siccamastraat; daar werd ook hun zoon Jan geboren Nadien verhuisden ze naar de Kampstraat. Met Tel International ging het crescendo. Dat was niet in het minst aan de vele inspanningen van Kees Tel en Jan Verdonkschot te danken. ,,Jan werkte zich uit de naad”, herinnert Annette zich, ,,maar dat deed hij met veel plezier.”

 

Genieten

De ontspanning kreeg hij onder meer bij KOSC. Ook was hij actief bij het carnaval in Ootmarsum. In 1981 werd hij gevraagd als adjudant van prins Tom Middel. De andere adjudant was Ben Velthuis. Samen beleefden ze veel plezier als trio. Maar een echte carnavalsvierder was hij niet. Jan Verdonkschot was niet het type dat voorop ging in de polonaise. Desondanks genoot hij op zijn manier.
Vrijwilligerswerk
Na het overlijden van Kees tel op 63-jarige leeftijd in 1996 werd Jan Verdonkschot algemeen directeur van Tel International dat toen zijn vleugels allang had uitgespreid naar het Verre Oosten, onder andere met een vestiging in Taiwan. Een jaar later nam Peter-Jan Tel de directie over en ging Jan Verdonkschot op z’n 57ste met pensioen. Maar stil zitten was er niet bij. Hij deed veel vrijwilligerswerk. Buiten de schijnwerpers van de publiciteit. Dat was Jan Verdonkschot ten voeten uit. Bescheiden als hij van nature was maar daarnaast betrokken, betrouwbaar en loyaal en belangstellend naar iedereen. Jan had een vrolijk karakter en altijd een klinkslag paraat.

 

KOSC 1

Ruim tien jaar werkte hij als juridisch medewerker bij Slachtofferhulp; hij was coördinator bij Automaatje – een organisatie die mensen zonder auto ergens naar toe brengt en weer ophaalt – en de laatste jaren was hij chauffeur bij Tafelte-Dekje. Verder was hij met veel plezier vrijwilliger bij het Educatorium. En Jan Verdonkschot was natuurlijk altijd van de partij bij de thuiswedstrijden van KOSC 1. Afgelopen zondag was hij te laat thuis van familiebezoek om de gewonnen wedstrijd tegen La Première bij te wonen. Maar wat was hij blij met de tweede achtereenvolgende overwinning van dit prille seizoen.

 

 

Herinneringen

Maandag pasten Jan en Anette op hun kleinkind in Harderwijk. Ze waren laat thuis. Toch dronken ze voor het naar bed gaan nog een wijntje: Jan een rode, Annette een witte. Het was onbewust zijn afscheid van het leven. Jan bleek ’s ochtends een hartstilstand te hebben gehad. Reanimatie was niet meer mogelijk. Wat rest, zijn vele mooie en goede herinneringen.

Bron: Ootmarsum Vroeger en Nu

Johannes Anthonius Marie Verdonkschot