Rondgang van de Nachtwacht

Rondgang van de Nachtwacht
De Rondgang van de Nachtwacht in Ootmarsum wordt dit jaar, na een gedwongen pauze van twee jaar wegens Corona, weer op traditionele wijze gehouden in de nacht van Oud op Nieuw. De Rondgang start om 0:00 uur op de Markt in Ootmarsum. De Nachtwacht luidt daar met zijn ratel het Nieuwe Jaar in. Samen met stadsgenoten en gasten wordt het Lied van de Nachtwacht gezongen.

Tijdens de Rondgang worden ratel en lied op dertien verschillende plekken in de oude binnenstad ingezet. Deze plekken markeren de plaatsen waar vroeger de Nachtwacht de dertien gaslantaarns die de stad rijk was ontstak tijdens zijn dagelijkse nachtelijke rondgang. Met de intrede van het elektrische licht en het functioneren van de politie is in 1917 het beroep van nachtwacht afgeschaft, waarbij echter wel werd afgesproken dat de rondgang symbolisch ieder jaar van Oud op Nieuw gehouden wordt. Deze traditie is tot nu toe steeds in ere gehouden. Zijn gage is daarbij door de gemeente wel aangepast!

Hans Bolscher

De nachtwacht Ben MorshuisSinds 2016 is Hans Bolscher de Nachtwacht van Ootmarsum, als opvolger van Ben Morshuis, die sinds 1970 deze traditionele rol vervulde. Ook in de beide Coronajaren heeft de Nachtwacht zijn ronde gemaakt om deze mooie traditie voort te zetten, zij het zonder publiek. Een oproep aan allen die de oude gebruiken van onze stad een warm hart toe dragen deel te nemen aan de Rondgang vanaf de Markt of tijdens de tocht, welke rond 01:00 uur eindigt voor de grote kerk, ergens aan te haken om alle deelnemers een “völ heil en zèg’n” voor het nieuwe jaar toe te wensen. Een oproep dus aan alle (oud-) Poaskearls, Carnavalisten, Siepels en zo voort om samen dit mooie oude gebruik aan het begin van het nieuwe jaar met z’n allen te vieren!

Lied van de Nachtwacht

Dit is de tekst van het lied dat dus dertien keer wordt gezongen door het gezelschap dat de traditionele route volgt. Als u het uit wilt printen om onderweg mee te kunnen zingen, dan kunt u het downloaden door op deze tekst te klikken.

Komt burgers komt, nu allen terstond
Het nieuwe jaar intreden
En nu op deze vaste grond
Veel heil, geluk en zegen.
Het oude jaar dat is verdween. Het nieuwe zijn wij weer ingetreen.(2x)

Verheugt u burgers in uw lot
Wil Hem de Here prijzen
Knielt neder voor den groten God
Wil Hem al’ eer bewijzen
De Nachtwacht wenst u met elkaar. Veel heil en zegen in het nieuwe jaar. (2x)

Ik wens aan iedere stadsgenoot
Veel heil geluk en zegen
En ook aan elk zijn dagelijks brood
Al van den Heer gegeven.
En dat wens ik in deze stad. Aan elke burger van ganser hart. (2x)

Rondgang van de Nachtwacht