Stijn Scholten ontvangt eerste exemplaar Jaarboek 2023

Stijn Scholten ontvangt eerste exemplaar Jaarboek 2023Uit handen van Nettie Aarnink, voorzitter van de vereniging Heemhuis Poorten Frederik Ootmarsum, ontving Stijn Scholten het eerste exemplaar van het Jaarboek 2023. Ze hield de spanning er goed in tijdens de heel goed bezochte bijeenkomst in het gastvrije Twents Gastenhoes.

Nettie Aarnink Jaarboek 2023En het eerste exemplaar van het jaarboek 2023 gaat naar…..Een onvolprezen auteur, iemand die zich vastbijt in een onderwerp, gestaag doorwerkt, steeds dieper in de materie duikt en er dan niet een, geen twee maar een vierluik van maakt! En hoe mooi is het dan om het speurwerk en research in archieven te kunnen larderen met verhalen van mensen die zich nog veel kunnen herinneren over het onderwerp…… werkelijk een knap stukje geschiedschrijving waar menig Ootmarsummer van kan genieten.”

De spanning wordt verder opgevoerd: “En het 1e exemplaar van het jaarboek 2023 is voor……….

In 2017 een voorproefje van deze auteur: ‘Duitse seizoenarbeiders op de Kuiperberg’ oftewel een andere kijk op het reilen en zeilen op en rond de steenfabriek. Daarna volgden een kwartet aan verhalen over de steenfabriek.

2020 1e deel De eerste steenbakkerij in Ootmarsum.
2021: 2e deel Steenfabrieken in de 19e eeuw.
2022: 3e deel Steenfabriek Scholten op de Kuiperberg
2023: 4e deel Steenfabriek op de Kuiperberg.

Stijn Scholten ontvangt eerste exemplaar Jaarboek 2023Dit vierluik is een knap stukje geschiedschrijving. Midden 17e eeuw wensten de adel en de gegoede burgerij in Ootmarsum een steenfabriek. De belangrijkste grondstof: klei was in de directe omgeving te vinden. Eind 17e eeuw vraagt Johan Diederik van Heijden, commandeur van het Huis Ootmarsum aan Jacob Ticheler om een tichelwerk op te zetten. Het begin van de steenbakkerij in Ootmarsum. Het vierluik geeft ook een pracht van een inkijk in de ontwikkeling van de baksteenindustrie, de sociaaleconomische ontwikkeling van Ootmarsum en Nederland, en niet te vergeten de familiegeschiedenis met lief en leed van de familie Scholten.

Het eerste exemplaar is voor Stijn Scholten

Het eerste exemplaar van het jaarboek 2023 van onze vereniging Heemhuis Poorten Frederik is voor … de heer Stijn Scholten!

Nettie Aarnink betrok ook Henk Scholten in deze hulde, want als oudste zoon van Jan Scholten (1902-1980), de laatste eigenaar van de steenfabriek, stond hij zijn vader half om het verstandige besluit te nemen om in 1968 met de steenfabriek te stoppen.  Daarna richtte de voorzitter zich weer tot Stijn Scholten.

Stijn! als vereniging Heemhuis hopen we nog lang te kunnen genieten van je schrijfkunsten. Zo bedachten we ons als bestuur om je te vragen een beschrijving te maken van het huis, waarin je opgroeide (hoek Vasserweg/Almelosestraat). Is er een link te leggen met de steenfabriek van je opa?  Stijn! je hebt meer in je mars! Wellicht kunnen we in ons toekomstig Heemhuis Poorten Frederik een expositie inrichten over de Kuiperberg en haar bijzondere geschiedenis. Dan kunnen we ook dankbaar gebruik maken van je speurwerk in onze fotoarchieven. Want dat je prachtige illustraties hebt, zien we in het vierluik. En intussen maak je je al zeer verdienstelijk voor de werkgroep Bibliotheek. Daar zijn we ook  blij mee,” complimenteert Nettie Aarnink deze auteur. Zijn vrouw Toos ontving een mooie bos bloemen.

Afscheid Ine Hulsman

Na 10 edities meegewerkt te hebben als redactielid aan het Jaarboek heeft Ine Hulsman het besluit genomen om te stoppen. Haar collega redactielid Peter Baanstra sprak mooie woorden over de inzet, de accuratesse en het enthousiasme, waarmee Ine Hulsman lid is geweest van de redactie.

Peter BaanstraIn 2014 trad Ine toe tot de redactie van het jaarboek en werd meteen voor de leeuwen gegooid door ’t Pröätke te verzorgen met Rozik. Dat deed ze met verve en twee jaar later kwam er nog ’n Pröätke van haar hand met Riky Exterkate. Twee monumentjes in de jaarboeken van 2014 en 2016. De uitgave van 2023, die we vandaag presenteren is de tiende editie dat Ine deel heeft uitgemaakt van de redactie. Dat is een heel mooi aantal en ook een vol getal. Belangrijker dan het aantal is de inbreng van Ine geweest.

De laatste jaren leidde zij de redactievergaderingen en was echt de spin in het web met al haar contacten in de wereld van onze schrijvers. Ze coördineerde, adviseerde en stimuleerde de rest van de redactie. Ze was vaak de eerste in het Molenhuisje om voor ons koffie te zetten, want zelf nam ze vaak maar een Haags bakkie. In haar map had ze altijd alle aantekeningen, de aangeleverde verhalen en naast die map lag het groene boekje, waarin nagenoeg alle woorden staan, die we in onze Nederlandse taal gebruiken. Zeker op het moment dat je toch als redactie twijfelt hoe woorden op de juiste wijze geschreven moet worden, is het groene boekje van vitaal spellingsbelang,” aldus Peter Baanstra.

Ine HulsmanIk ben zelf ook iemand van punten, uitroeptekens en vraagtekens en hoe meer hoe beter.

‘Nee’,  zei Ine dan, ‘We houden het bij drie punten of drie uitroeptekens of drie vraagtekens. Zo hoort het namelijk. Rosalien en ondergetekende knikten van ja. We, Ine, Rosalien en ik, zijn drie leerkrachten uit het basisonderwijs en leerden van elkaar, dus zeg nooit meer dat leerkrachten eigenwijs zijn…Ine, hier heb ik trouwens ook drie puntjes achter staan…” benadrukt Peter Baanstra nogmaals de kracht van drie puntjes…

Redactielid Ine HulsmanMet ons allen zijn we trots op jou en willen jou heel erg bedanken voor al jouw inzet voor ons jaarboek. Dat gaat gepaard met een passend cadeau en natuurlijk een bos bloemen en ik weet zeker dat je van alle aanwezigen een warm applaus krijgt voor al jouw bemoeienissen om 10 jaar lang het jaarboek tot een parel voor het Heemhuis Poorten Frederik te maken.

Ine, ongelooflijk bedankt!!! Met drie uitroeptekens… zoals jij het ons geleerd hebt.

Nieuwe redactieleden

Bij een afscheid hoort ook een welkom en dus is de redactie van het Jaarboek er in geslaagd om met Marja Reinders en Myra Braamse twee nieuwe leden binnen de gelederen te krijgen. Beiden kennen Ootmarsum en zijn zeer geïnteresseerd in alles wat er zich binnen het heem van de Siepelstad afspeelt.

In zijn openingswoord bedankte Peter Baanstra de schrijvers en ook vormgever Mrieke Peters. “Het mooie is dat we steeds weer gebruik mogen maken van een nagenoeg onuitputtelijke bron. De verhalen blijven komen en daar zijn we als redactie ontzettend dankbaar voor. Diverse schrijvers zijn deze morgen aanwezig en zij hebben met overtuiging en met name vanuit hun hart en met veel kennis de verhalen opgetekend, die zo belangrijk zijn voor ons heem.

Ook zijn er schrijvers niet aanwezig, omdat ze andere verplichtingen hebben. Iedereen heeft zijn bouwsteen aangeleverd en met veel zorg hebben we ook deze veertigste editie van het jaarboek mogen samenstellen. Als redactie zijn we blij en nogmaals dankbaar dat we steeds onze input krijgen om het jaarboek samen te stellen en dat is een groot compliment aan al onze verhalenleveranciers. We gaan door met veel elan, want een jaarboek hoort bij de vereniging  Heemhuis en onze overtuiging is dat het een waardevolle bijdrage is voor iedereen, die oprecht betrokken is bij het wel en wee van ons stadje,” aldus Peter Baanstra.

Veel interactie

Quiz Peter Baanstra Rosalien KrabbeDe bijeenkomst in het Twents Gastenhoes werd afgesloten door de redactieleden Rosalien Krabbe en Peter Baanstra. Zij speelden een ‘quiz’ met de aanwezigen en dat zorgde voor veel hilariteit en vooral voor de nodige interactie. Alle verhalen in het Jaarboek kwamen aan de orde en de mensen in de zaal konden steeds een punt verdienen als ze het goede onderwerp wisten te raden.

Mooie verhalen

Jaarboek 2023Vervolgens werd het Jaarboek uitgedeeld aan de aanwezigen. Opvallend was de mooie omslagfoto van Harry Wolbers, die heel treffend het Joodse kerkhof op de Kuiperberg in beeld heeft genomen. De uitreiking van het Jaarboek zorgde voor veel respons, want de onderwerpen zijn heel divers, maar zeker ook passend bij het heem van het stadje Ootmarsum en haar omgeving. Reikhalzend werd uitgekeken naar de verhalen en de illustraties en de eerste reacties waren vol waardering. Niet alleen over het Jaarboek, maar ook dat vele betrokkenen elkaar mochten ontmoeten in een zeer ontspannen sfeer.

Het Jaarboek is vanaf maandag te koop bij Jos Brummelhuis. Donateurs krijgen het Jaarboek in hun brievenbus. Meer informatie is altijd te verkrijgen via de website van het Heem huis Ootmarsum. Het boekwerk kost 10 euro en voor dat bedrag krijgt men een prachtig inkijkje in het Heem van Ootmarsum en Omstreken.

Foto’s: Hanneke Spermon

Stijn Scholten ontvangt eerste exemplaar Jaarboek 2023