Henny Olde Meule vierde stadsdichter Ootmarsum

Na Marian Oude Elberink, Freddy Mensink en Olga ter Haar is Henny Olde Meule de vierde stadsdichter van Ootmarsum.

Rob Huitema, Ootmarsummer en griffier van de gemeente Dinkelland, maakte dat na een onderhoudende, komische toespraak bekend in de voormalige bibliotheek. Dit wordt het nieuwe onderkomen van het Heemhuis Ootmarsum en op deze Open Monumentendag stonden de ‘niendeuren’ wijd open om belangstellenden te laten zien hoe deze locatie wordt ingericht.

Hoe mooi is het dan om te zien hoe diverse heel betrokken Heemhuisleden al vroeg in de weer zijn om hun nieuwe Poorten Frederik in te richten. Een monumentaal pand dat zowel buiten als binnen de historie uitademt. Een gebouw midden in het centrum van dat als het helemaal klaar is het verleden, het heden en de toekomst van Ootmarsum verbindt. Een plek niet alleen voor mensen uit het ‘huidige verleden’, maar zeker ook voor jonge mensen, die een warm hart hebben voor de Siepelstad. Oatmössche Joa is een nieuw initiatief, maar dat kan alleen als je je eigen omgeving goed kent. Het Heemhuis biedt dat straks en laat je niet weerhouden om dit monumentale pand te bezoeken.

Een prachtig gebaar van de Rabobank
Cheque RABO bank

De dag begon heel goed voor het bestuur van het Heemhuis Poorten Frederik, want een afvaardiging van het Coöperatiefonds Rabobank Zuid Oost Twente kwam langs om een cheque te overhandigen. Met een bedrag van 10.000 euro werd het bestuur blij verrast met deze bijdrage om het Poorten Frederik Heemhuis verder op te knappen en vooral een historisch museaal centrum te zijn voor het stadje dat zo enig en anders is.

Veel belangstelling

Tijdens deze Open Monumentendag was er veel belangstelling voor het nieuwe onderkomen. De bovenverdieping heeft een grondige revival ondergaan en wordt straks gebruikt als archief – en werkruimte. Het wordt ongetwijfeld een prachtige plek waar de diverse werkgroepen kunnen vergaderen en verder kunnen werken aan hun projecten. Een dakraam is al ingetekend, maar het bestuur van het Heemhuis bewandelt de officiële weg en wacht dus op toestemming van het orgaan dat gaat over dit monumentale pand. De mensen bleven binnenstromen, maar toch voelde iedereen de adrenaline op deze dag, die leidde naar de nieuwe stadsdichter van Ootmarsum.

Een gedicht over Heemhuis Ootmarsum

Om de nieuwe stadsdichter te kunnen kiezen bogen Ine Hulsman, Gerard Wilbers en Ben Heerink zich over de ingestuurde gedichten en zij kwamen eensluidend tot de conclusie dat het gedicht van Henny Olde Meule helemaal voldeed aan de vooraf afgesproken richtlijnen. Dus kon Rob Huitema de nieuwe stadsdichter bekendmaken. Daarvoor was er een warm afscheid van Olga ter Haar, die de afgelopen drie jaar de stadsdichterspen hanteerde. Door de Coronaperiode zat ze langer dan gedacht, maar Rob Huitema vond dat geen enkele belemmering. “Zij heeft geprobeerd om Ootmarsum door die vervelende Coronaperiode heen te helpen.” Haar laatste gedicht als stadsdichter ‘Fietsen in de avondzon’ voelt als een warm bad. Zij droeg het voor en werd beloond met een welgemeend applaus.

Henny Olde Meule videoDaarna stond alles in het teken van de bekendmaking van de vierde stadsdichter. Hij was helaas niet aanwezig en dat betreurde de nieuwe dichter zelf het meest, maar met de huidige communicatiemiddelen was het toch mogelijk om contact met hem te krijgen. Nico Brunninkhuis zorgde voor de verbinding en dus was Henny Olde Meule live te zien vanuit een plek bij Nieuw Gennip. Daar hoorde de nieuwe stadsdichter niet alleen de mooie woorden van Rob Huitema en voorzitter Nettie Aarnink, maar ook het welgemeende en klaterende applaus van de aanwezigen in het Heemhuis Poorten Frederik.

Het werd een mooie afsluiting van een geweldige dag, waarin duidelijk werd dat het heem leeft en dat nu de sprong gemaakt moet worden naar de jongeren, die ook dit Ootmarsumse heem willen omarmen.

Het laatste gedicht van de derde stadsdichter Olga ter Haar.

Fietsen in de avondzon

Fietsen in de avondzon

Op een warme zomeravond met je haren in de wind,
is het heerlijk dat je verkoeling vindt.
Je voelt de zonnebrand nog op je huid.
In de avondzon langs heldere beekjes
met een zacht, klaterend geluid.

Het grind kraakt onder de wielen op het slingerende pad.
Grote bossen boerenwormkruid en witte schermen duizendblad.
Speurend zoeken langs de straat,
kijk je wat er bloeiend in de bermen staat.

Naast een donkere braam en een oranje lijsterbes
Grazen koeien in de wei, boven op de es.
Paarse heide, heerlijk geurend: een prachtig schilderij.
Je bent tevreden en gelukkig, je voelt je grenzeloos en vrij.

Stel je toch eens voor….
dat net als in dit moment
van gouden, gele zonnegloed
onze wereld wordt voor altijd
vredig, stil en warm en goed.

Ootmarsum, augustus 2023

 

Open dag 9 september 6
Open dag 9 september 1Open dag 9 september 5
Open dag 9 september 3Open dag 9 september 2
Open dag 9 september 7Open dag 9 september 4

Zie onze Stadsdichter pagina voor een overzicht van alle gedichten.

Bron: InEnOmOotmarsum

 

Henny Olde Meule vierde stadsdichter Ootmarsum