Lof voor vrijwilligers in decembermaand

Lof voor vrijwilligers in decembermaandIn de hele maand december staat Ootmarsum bol van gewoontes en tradities.
Vrijwilligers zorgen in groten getale voor al deze kenmerkende jaarlijkse transities.
Met liefde voor elkaar en voor onze stad worden deze klussen met plezier voltooid.
Als start wordt ons stadscentrum door een team met prachtige sfeerverlichting getooid.

Vanaf de advent laten vrijwillige midwinterhoornblazers “’n oaln roop” weer klinken.
En het bestuur van de kerstmarkt “Kunst & Kerst” laat haar organisatietalent blinken.
De Kerstman beweegt zich door straatjes als symbool van verdraagzaamheid en vrijgevigheid.
Bezoekers genieten van glühwein en warme choco in een sfeer van gemoedelijkheid.

Ook bij de geloofsgemeenschappen zijn velen actief om alles optimaal te laten verlopen.
Met “De Wildactie” wordt de clubkas gespekt en wordt in groepjes door de stad gelopen.
Het Bijbels Kerstspel floreert dankzij een schare aan vrijwilligers en deelnemende koren.
Herodes, kerstkind, herders en drie koningen laten zich in passende kledij zien en horen.

Op Oudejaarsdag geniet de een van oliebollen en de ander van carbid ontsteken.
Vanuit het buitengebied overtreffen zware en doffe knallen dan ons spreken.
Ondertussen is in het Openluchtmuseum volgens beproefd recept het beslag in de maak.
Vrijwilligers in klederdracht bakken daar knieperkes van met een opperbeste smaak.

Om twaalf uur middernacht draait de vrijwillige nachtwacht met zijn ratel rond.
“De klok heit twaalf, twaalf heit de klok” klinkt het dan luid uit zijn mond.
Opeenvolgende generaties zetten dit voort: Na Gait kwam Ben en na Ben kwam Hans.
Na afloop van de ronde krijgt nu Hans de nieuwjaarsborrel tijdens de stoelendans.

Zo wordt op unieke wijze het nieuwe jaar met “völ heil en zèg’n” ingetreden.
Na Driekoningen zijn de vrijwillige blazers met hun melancholische klanken afgetreden.
Voor het laatst klinkt op die dag vanaf een waterput een midwinterhoorn over velden en hagen.
Lof hierbij voor alle vrijwilligers en dank voor al die warme momenten in deze koude dagen.

Henny Olde Meule (stadsdichter Ootmarsum) – december 2023

Lof voor vrijwilligers in decembermaand