Beeldbank Ootmarsum

MijnStadMijnDorp (MSMD) is een project van Historisch Centrum Overijssel (HCO) en is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.

Geschiedenis is een levend element in onze samenleving. Het bepaalt mede onze identiteit en biedt inspiratie voor de toekomst. Het HCO vindt het belangrijk dat de geschiedenis van Overijssel herkenbaar en toegankelijk is voor alle mensen, zowel in Overijssel als daarbuiten. Naast het HCO spelen historische verenigingen, archiefinstellingen en andere beheerders van mooie collecties in Overijssel een belangrijke rol in de zorg voor het behoud en de presentatie van het cultureel erfgoed van Overijssel. De Vereniging Heemkunde Ootmarsum en omstreken is een van de deelnemers aan dit project.

Platform

Om al deze kennis en bronnen te bundelen en te delen is in 2008 het project MSMD gestart. In 2010 is de website gelanceerd, sindsdien zijn verschillende professionele en niet-professionele instellingen betrokken bij de ontwikkeling van MSMD. Al vanaf het begin van het project is Heemkunde Ootmarsum hierbij betrokken. Jan Raatgerink zit in de deelnemersgroep van MSMD. De deelnemersgroep draagt bij aan het verbeteren en uitbreidingen aan de website. Doorontwikkeling vindt het HCO erg belangrijk en daarom is in het najaar van 2019 een nieuwe website gelanceerd.

Het platform MSMD bestaat uit de website MijnStadMijnDorp, het collectiebeheersysteem OpenAtlantis (DEVENTit), het Historisch Tijdschrift Overijssel en het deelnemersnetwerk.

Ook de Heemkunde Ootmarsum heeft binnen MSMD de mogelijkheid gekregen om haar digitale collecties te beheren in OpenAtlantis. Onze Beeldbank Ootmarsum, Bibliotheek- en Archiefcatalogus en Verhalen zijn als collecties hierin ondergebracht.

Toegang

Hoe krijg je toegang tot deze collecties?
Er is een gemeenschappelijke toegang tot deze collecties door in de zoekmachine te zoeken naar MijnStadMijnDorp Ootmarsum. Op het resultaten overzicht selecteert je ‘Vereniging Heemkunde Ootmarsum’ en je komt direct in de pagina van ‘Vereniging Heemkunde Ootmarsum en omstreken’ van de website MijnStadMijnDorp.

Zoeken in ‘Beeldbank Ootmarsum’

Als je toegang gekregen hebt zit je in de pagina van Vereniging Heemkunde Ootmarsum en omstreken.
Vink links boven onder ’Zoeken’, het hokje ‘Zoeken alleen in deze groep’ aan.
Voer een zoekopdracht in; bijvoorbeeld ‘Jaarboek’. (De zoekopdracht op de zelfde manier invullen als bij Google) Dan wordt er door alle collecties van de Heemkunde Ootmarsum gezocht. Het resultaat wordt in 10 blokken weergegeven met o.a. het blok ‘Beeld en Geluid’. Hierin staan alle afbeeldingen die het trefwoord ‘Jaarboek’ hebben. Klik dit blok aan en je hebt het overzicht. Dit overzicht bevat een beknopte beschrijving van alle afbeeldingen. Door op de afbeelding te klikken krijgt je de detail beschrijving van deze afbeelding.
Door in de balk ‘U bent hier:’ op ‘Resultaten in Beeld en Geluid’ te klikken gaat u terug naar het overzicht van het zoek resultaat.

Zoeken in de catalogus van de bibliotheek

Het zoeken in de catalogus van de bibliotheek begint op dezelfde manier als het zoeken in de Beeldbank Ootmarsum.
Na de zoekopdracht uitgevoerd te hebben klik je naar het blok ‘Bibliotheek en Kranten’ aan en je krijgt het overzicht van jouw zoekopdracht. Hier worden niet alleen de boeken weergegeven, maar ook de archiefstukken, die aan de zoekopdracht voldoen. Dit komt omdat de catalogus van de bibliotheek en de catalogus van het archief voorlopig in één collectie zijn opgenomen. In de toekomst zal dit gescheiden worden.

Zoeken in de catalogus van het Archief

Zie ‘Zoeken in de catalogus van de bibliotheek’

2021-01-19 15:34:33