Zoek een OotmarsumerOp internet zijn er allerlei gegevens te vinden omtrent geboorte, huwelijk en overlijden. Zeker over de periode vanaf 1811 is er veel informatie aanwezig. In 1811 is er door de toenmalige Franse overheersers van ons land de “Burgerlijke Stand” ingevoerd, waarin iedere geboorte, huwelijk en overlijden werd geregistreerd. Deze vorm van registratie bestaat heden ten dage gelukkig nog steeds, waardoor stamboomonderzoekers al snel in staat zijn om gegevens omtrent de voorouders tot 1811 eenvoudig terug te vinden.

Zoek Ootmarsumers

Zoek een OotmarsumerDe Vereniging heeft op basis van de gescande aktes van de Gemeente Ootmarsum alle geboortes, huwelijken en overlijdens vanaf 1811 opgeslagen in een centrale database. Onder motto ‘Zoek een Ootmarsumer’ vindt u op eenvoudige wijze personen en hun familie. U kunt de hele stamboom doorlopen, door te klikken op (groot)ouders, kinderen en getuigen. Stamboomonderzoek wordt voor u zo wel heel gemakkelijk gemaakt!

Afbeeldingen aktes

Van alle aktes is een afbeelding geplaatst naast de tekstuele samenvatting. Door op de akte te klikken, wordt deze beeldvullend weergegeven. Door er nogmaals op te klikken, wordt de afbeelding nog groter weergegeven en kunt u deze met behulp van de muis verschuiven.

Geboorteaktes

Geboorteaktes zijn ontsloten van 1811 t/m 1912. Latere geboortes zijn nog niet beschikbaar wegens wetgeving rond de privacy.  De volledige lijst van deze geboorteaktes, gesorteerd op datum, vindt u hier Volledige lijst met geboorteaktes. Daarnaast vindt u meestal sneller de weg via de uitgebreide zoekfunctie Zoek in alle aktes.

Huwelijksaktes

De huwelijksaktes zijn beschikbaar van 1811 t/m 1938. Het chronologisch overzicht vindt u op deze pagina Volledige lijst met huwelijksaktes, maar ook kunt u zoeken via de zoekfunctie Zoek in alle aktes. In de huwelijksakte staan de verbindingen naar de ouders van het bruidspaar, getuigen en eventuele vorige partners. Ook hier is de gescande akte afgebeeld naaste de tekstuele versie.

Overlijdensaktes

De overlijdensaktes zijn openbaar t/m 1959 en beschikbaar via deze website. Het overzicht per jaar vindt u hier Volledige lijst met overlijdensaktes. Sneller vindt u uw weg via de zoekpagina Zoek in alle aktes. Ook hier staat de gescande akte naaste de tekstuele versie.

Stamkaarten

Van elke persoon in de database vindt u een stamkaart. Hierop staan alle relaties met ouders, partners en kinderen. Via de zoekpagina Zoek in alle aktes vindt u de weg naar deze stamkaarten en kunt u doorbladeren naar de verwanten, door op de betreffende naam te klikken. Als er ook oudere generaties opgenomen zijn, komt u daar door op de pijltjes boven de betreffende grootouders te klikken.

Stamreeksen

Voor personen met tenminste een grootvader in de mannelijke lijn, is er een stamreeks pagina beschikbaar. Die vindt u door het aanklikken van het knopje rechts van de persoon waarvoor de betreffende stamkaart is aangemaakt. De stamreeks gaat altijd terug in de tijd tot de oudst bekende voorvader in de mannelijke lijn.

Stambomen

Voor personen waarvan tenminste drie generaties zijn opgenomen in onze database, kan een stamboom worden opgevraagd. Ook deze gaat terug tot de oudste mannelijke voorvader. Als deze beschikbaar is, ziet u rechts op de stamkaart een stamboom symbool. Na het aanklikken van deze knop, wordt de stamboom getoond. Als u met de muis over een persoon beweegt, wordt de informatie van de betreffende persoon uitvergroot getoond in een pop-up venster.

Bidprentjes

BidprentjesDe informatie afkomstig uit de gegevens van de Burgerlijkestand is aangevuld met de informatie die te vinden is op bidprentjes: geboorte- en overlijdensdatum en de naam van de partner. Bij personen waarvoor een bidprentje beschikbaar is, ziet u een klein bidprentje naast de naam staan.

Zoekpagina

Via de zoekpagina vindt u snel de weg naar de gegevens die u zoekt. Op basis van voor- en/of achternaam krijgt u een lijst van alle aktes waarin deze naam voorkomt. Hierin staan o.a. de gevonden namen en aktes, maar ook de context waarin deze voorkomen. U kunt het zoeken uitbreiden met beroep, jaartal en soort akte/rol waarin de persoon voorkomt in de akte. U kunt zoeken op basis van de exacte naam, maar ook op namen die hetzelfde klinken: Jansen, Janszen en Janssen worden zo in één lijst getoond.

Privacy

Bij het tonen van gegevens uit de database, wordt de privacy van nog levende personen gerespecteerd. Bij personen waarvan de partner (mogelijk) nog in leven is, wordt het bidprentje onscherp en dus onleesbaar weergeven. Ook worden namen en andere gegevens van nog levende personen vervangen door alleen de initialen en is de gehele stamkaart niet opvraagbaar.

Als u meent dat ondanks onze zorgvuldigheid privacy gevoelige informatie wordt getoond, dan kunt u dit melden via het knopje met de enveloppe rechtsboven elke pagina. Aan de andere kant kunt u ook verzoeken om onscherp weergegeven bidprentjes toch te tonen, als dit de instemming van de nabestaanden heeft!

Kerkhof