Henk Eweg heeft sinds 1991 tot zijn afscheid van Heemkunde Ootmarsum in 2016 artikelen geschreven in vrijwel elke editie van het Jaarboek. Hij was daarmee als amateurhistoricus van groot belang voor de vereniging Heemkunde Ootmarsum.
Een aantal manuscripten is bewaard gebleven en te in te zien via deze pagina. Henk Eweg heeft van tientallen gebouwen die een enorme geschiedenis in zich bergen zeer lezenswaardige beschrijvingen gemaakt. Niet alleen van de gebouwen zelf, maar ook van de meestal markante bewoners van deze gebouwen. Vanuit de beschreven personen, zijn er directe koppelingen naar de stambomen gemaakt, zodat de levensgeschiedenis aangevuld wordt met voorouders en nazaten.
Klik op de titel of de foto om het hele artikel te lezen.
Daarnaast heeft Henk Eweg een belangrijke bijdrage geleverd aan het Canon van Ootmarsum en is daarmee eigenlijk hofleverancier geweest.
Zijn laatste grote werk is het boek Commanderie en Huis Ootmarsum “Kroniek van een ridderhuis en de familie Van Heiden”.
Voor een overzicht van alle boeken van Henk Eweg, kunt u zoeken op de zoekpagina van de bibliotheek.
Publicaties in de Jaarboeken
Een monument aan de Marktstraat Het Cremershuis
Een geschiedschrijving van de woning aan de Marktstraat, vernoemd naar de eerste bewoner: Joan Cremer. Joan verbouwde in 1656 twee woningen en voegde ze uiteindelijk samen tot één nieuwe woning. (Gepubliceerd in Jaarboek 1996)
Lees het hele artikel hier
Een bijzondere stadshoek (het “Lingenhuis”)
Een beschrijving van de bijzondere woning op de hoek van de Molenstraat en Denekamperstraat. De woning is later herbouwd in 1889. (Gepubliceerd in Jaarboek 1999)
Lees het hele artikel hier
De metamorfose van het Wijnhuis aan de Ganzenmarkt
Er zijn weinig plaatsen in Twente met een stratenplan zo oud als Ootmarsum heeft. Het dateert zelfs uit de Middeleeuwen en is tegenwoordig nog te herkennen op de hedendaagse plattegrond. Een beschrijving van de woningen en hun bewoners aan de Ganzenmarkt. (Gepubliceerd in Jaarboek 2000)
Lees het hele artikel hier
Een opmerkelijk pand aan de Ganzenmarkt 15
Ogenschijnlijk een gewoon huis naast andere huizen aan de oude Ganzenmarkt. Het grenst aan een smalle doorgang, die ons leidt van de Ganzenmarkt naar de Bergstraat en daarna toegang geeft tot de Oostwal. Een beschrijving die terug gaat tot de 18e eeuw. (Gepubliceerd in Jaarboek 2001)
Lees het hele artikel hier
Het Hoekhuis aan het Achterummeke (pand “Tijhuis”)
Toeristen maar ook andere voetgangers staan vaak even stil voor het huis hoek Marktstraat en Kapelstraat. Sommigen lopen de Kapelstraat in om ook het huis aan die zijde te bekijken. Maria Meijer woonde hier toen landmeters omstreeks 1827-1829 haar huisje op de eerste kadasterkaart van de stad intekenden. Tegenwoordig woont de familie Tijhuis hier. (Gepubliceerd in Jaarboek 2002)
Lees het hele artikel hier
Kroniek van een Herberg.
(“De Keijserskroon” Grotestraat)
In de stad Ootmarsum was omstreeks 1771 de waard van de herberg “Het Witte Paard” Gerrit ten Oever een bekende figuur. In zijn dagboek vermeldde Wennemar Dröghoorn (vrederechter in Ootmarsum) later in 1776 het logement met de naam “De Keijserskroon”. Of de naam “Het Witte Paard“ vervolgens vervangen is door de naam “De Keijserskroon” blijft een niet te beantwoorden vraag. (Gepubliceerd in Jaarboek 2003)
Lees het hele artikel hier
Een huis aan de Bergstraat
(pand “Pikkemaat”)
Er is aan de rechterkant van de Grotestraat een zijstraatje, waar de wandelaar gemakkelijk aan voorbij gaat: de Bergstraat. Met de ingang naast de hervormde pastorie, loopt het vervolgens tussen de huizen door om aan het eind een bijna doodlopend pad te worden. Hier staat één van de oudste huizen van Ootmarsum en zeer de moeite waard om er meer over te weten. (Gepubliceerd in Jaarboek 2004)
Lees het hele artikel hier
Van Kuiperij tot Bibliotheek
Poorten Frederik, een intrigerende naam voor een huis, dat aan het Kerkplein nummer 10 in Ootmarsum een dominante plaats inneemt. Maar ook een huis, dat opvalt door de versierde houten niendeurtoog aan de achterzijde en het vakwerk. Nu bibliotheek, maar al in 1533 gebouwd en gebruikt als boerderij. (Gepubliceerd in Jaarboek 2005)
Lees het hele artikel hier
Erfgoed in de Marktstraat
(“Wine Gallery”)
Dit pand dateert uit 1608, herbouwd na de grote brand in 1606 binnen twee uur het stadhuis, de kapel van het Gasthuis en meerdere woningen in de as legde. In 1747 is dit pand ingrijpend verbouwd. De familie Rikmanspoel heeft hier later verschillende winkels gedreven in de 20e eeuw. (Gepubliceerd in Jaarboek 2006)
Lees het hele artikel hier
Het Burgemeestershuis in de loop der jaren
Een opvallend huis met een lange voorgevel op de hoek van de Grotestraat en Oldenzaalsestraat met de naam “Burgemeesterhuis”. Na de verovering van Ootmarsum door Prins Maurits in 1597, had hij bevolen dat de stad haar vestingwerken moest slopen. Het Burgemeestershuis is vlak na die tijd gebouwd. (Gepubliceerd in Jaarboek 2007)
Lees het hele artikel hier
Over de auteur
Henk (J.) Eweg ( geb. 1924) studeerde landbouwkunde, pedagogiek en maatschappelijk werk. Was tot aan zijn pensionering in 1988 werkzaam als docent aan de Hogeschool Hengelo (nu Saxion hogeschool Enschede). Deed als amateurhistoricus onderzoek naar de geschiedenis van zijn woonplaats Ootmarsum. Publiceerde meerdere artikelen hierover o.a. in Overijsselse Historische Bijdragen (2007), t’ Inschrien (Oudheidskamer Twente), Jaarboek Twente en Jaarboeken van de Vereniging Heemkunde Ootmarsum. Daarnaast was van zijn hand een publicatie over de burgerlijsten van Ootmarsum en samen met andere auteurs de Canon van Ootmarsum en de uitgave ‘De Grachten van Ootmarsum’.
Zijn bijzondere aandacht richt zich op de historie en geschiedenis van de vroegere Commanderie van de Duitse Orde, het latere Huis Ootmarsum en haar bewoners. Maakt als amateur stads- historicus actief deel uit van de Vereniging Heemkunde en was geruime tijd voorzitter van genoemde vereniging. Daarnaast ging zijn aandacht uit naar het welbevinden van de omgeving en was een van de oprichters van de stichting Natuur en Milieu Ootmarsum.
Zijn onderzoek naar de Commanderie resulteerde uiteindelijk in een uitvoerige publicatie over dit ooit zo belangrijke bouwwerk in Ootmarsum, dat een stempel drukte op de groei en bloei van dit stadje.
Bron: In & om Ootmarsum