Zoals de titel al doet vermoeden verschijnt er ieder jaar een jaarboek van de Heemkunde Ootmarsum en Omstreken. Onze leden en donateurs krijgen de jaarboeken gratis thuisbezorgd, maar tevens ligt het te koop bij de plaatselijke boekhandel Brummelhuis en in het Molenhuisje, Smithuisstraat 2.

Historie

JaarboekenHet eerste jaarboek werd samengesteld in 1983 en in het voorwoord staat als hoofddoel genoemd: “het tonen op welke wijze, met hoeveel inzet en enthousiasme er binnen de Heemkunde Ootmarsum e.o. gewerkt wordt.” Ook nu kunnen we deze doelstelling nog volledig onderschrijven, maar er werd besloten om het jaarboek te gaan uitbreiden met verhalen over onderwerpen die uitstekend binnen de heemkunde passen. Het boek werd niet alleen een afspiegeling van de Stichting Heemkunde (inmiddels “Vereniging”), maar van Ootmarsum in al zijn facetten.

Vanaf 1996 heeft het bestuur van de heemkunde ervoor gekozen om voor het puur informatieve nieuws van bestuur en werkgroepen een contactbulletin uit te geven: “de Heemsproak”. Donateurs en leden van de Vereniging Heemkunde ontvangen dat bulletin twee keer per jaar.

Inhoud

De inhoud van het jaarboek moet betrekking hebben op ons heem Ootmarsum. Het kan een artikel zijn over de geschiedenis, dialect en folklore, archeologie, genealogie of bouwkunst. Maar ook een interview met een oudere inwoner of de memoires van een bekend persoon zijn interessant.

De natuur wordt niet vergeten: er is altijd een bijdrage van onze natuurstudiegroep en de vogelwerkgroep. Gedichtjes, spreuken en verhalen zijn ook zeer welkom, want zij vormen een mooie afwisseling in het geheel.

Zo ontstaat een bloemlezing van vele onderwerpen, die wordt afgesloten met de kroniek van gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

Het jaarboek is rijk geïllustreerd met foto’s uit het fotoarchief van de heemkunde.

Schrijvers

Een groot deel van de kopij ontvangen we van de verschillende werkgroepen. Soms zijn ze met een interessant onderwerp bezig dat zich vervolgens goed leent voor publicatie in het jaarboek. Ook schrijven sommige werkgroepleden iets over een bepaald onderwerp. De laatste jaren hebben we verschillende keren van oud-inwoners van Ootmarsum een spontane inzending ontvangen. Dat is erg boeiend en verrassend en als redactie zijn we hier blij mee.

Mocht u nog een interessant onderwerp weten waarover u iets wilt publiceren, neem dan contact op met de redactie. Juist de verscheidenheid aan schrijvers en onderwerpen maakt het jaarboek zo boeiend.

Kopij (liefst op stick of per e-mail) vóór 1 oktober inleveren op het redactieadres. Het liefst ontvangen we de tekst in het tekstverwerkingsformaat MS-Word. Eventuele foto’s los bijleveren. Nadat de foto’s zijn ingescand krijgt u de originelen weer terug.

Index

Van alle sinds 1983 verschenen jaarboeken, is een index met onderwerpen per jaarboek aangelegd. Een lijst van alle jaarboeken is opgenomen onderaan deze pagina. Via deze lijst komt u vervolgens bij de inhoudsopgaven van de jaarboeken.

Er is inmiddels ook een online inhoudsopgave beschikbaar, gesorteerd op rubriek, waardoor het makkelijk is een artikel terug te vinden. Eventueel kunt u het boek nabestellen, voor het geval dit niet in uw bezit is.

U kunt ook zoeken op artikel en auteur door hieronder uw zoek tekst in te voeren:

Redactie

De redactie bestaat op dit moment uit vier leden, die de kopij binnenhalen en de correcties uitvoeren. Het zijn:


De lay-out wordt verzorgd door Jan Raatgerink en Mrieke Peters.

Redactie adres

Marlou Raatgerink
Keerweer 11
7631 EX Ootmarsum
Tel. 0541 29 21 02
E-mail: marlou.raatgerink@kpnmail.nl

Jaarboek 2017

Presentatie Jaarboek 2017: eerste exemplaar voor Loes Stokkelaar

Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Loes Stokkelaar

Jaarboek 2017Het eerste exemplaar van het jaarboekje van de Vereniging Heemkunde en omgeving is door voorzitter Nettie Aarnink overhandigd aan Loes Stokkelaar.

Wij hanteren twee belangrijke criteria om aan een persoon jaarlijks dit eerste exemplaar uit te reiken. Hij of zij heeft zich enorm ingezet voor de Heemkunde en daarnaast voor het Heem van Ootmarsum en haar prachtige omgeving. Loes is altijd betrokken geweest bij onze vereniging. Wij hebben haar ervaren als een bijzonder persoon, die altijd klaarstond, zich betrokken en nieuwsgierig toonde. Jij wilde Ootmarsum nog mooier maken, een goodlooking woman met een ontwapenende glimlach“ somt Nettie Aarnink de redenen op om aan Loes Stokkelaar het eerste exemplaar te overhandigen.

Je was er eigenlijk altijd en jouw aanwezigheid zorgde voor een goed gevoel. Met het overhandigen van dit eerste exemplaar van ons Jaarboek willen we je dan ook danken voor je welgemeende en oprechte belangstelling voor de Heemkunde en Ootmarsum.”

Loes Stokkelaar

De voormalig wethouder liet weten erg verheugd te zijn dat haar de eer te beurt was gevallen.

Dit doet me heel erg goed en ik ben er trots op om dit eerste exemplaar in ontvangst te mogen nemen. Na mijn vertrek als wethouder heb ik meerdere uitnodigingen ontvangen van mensen en organisaties waar ik veel mee te maken kreeg. Ik moet zeggen dat Ootmarsum voelt als een warm bad. Dat geldt ook voor deze Heemkunde vereniging, die nog steeds groeit en bloeit. Dat heeft alles te maken met het enthousiasme van de vrijwilligers en dat heeft me altijd geraakt hoe de saamhorigheid in Ootmarsum is.

Bij verschillende verhalen in dit Jaarboek ben ik betrokken geweest. Dat karwei had ik graag willen afmaken, maar ik heb uiteindelijk zelf die keuze gemaakt en daar wil ik dan ook niet bij stilstaan. Deze vereniging is een mooi voorbeeld van hoe het in dit stadje werkt. Ik kan zo een aantal andere voorbeelden opnoemen, die op dezelfde basis hun hart tonen voor Ootmarsum en daar heb ik me altijd bijzonder in thuis gevoeld” laat een openhartige Loes Stokkelaar weten.

Presentatie

Gedicht Marion oude ElberinkDe overhandiging bleek een bijzonder moment tijdens een bijzondere avond bij hotel van der Maas. In een volle zaal gaf Marlou Raatgerink een inkijkje in het gevarieerde Jaarboek 2017. Na de prachtige uiteenzetting van Marlou Raatgerink over de inhoud van het boekje werd vervolgens het eerste exemplaar uitgereikt aan Loes Stokkelaar. Tevens kreeg stadsdichter Marian Oude Elberink nog de gelegenheid om haar winnende gedicht voor te dragen en na de pauze bracht ze een nieuw gedicht met als titel ‘Wintertijd’.

Betske

Hans VoorpostelHans Voorpostel bracht vervolgens een eigen geschreven voordracht ‘Betske’ en dat werd de afsluiter van een zeer geslaagde avond van de Heemkunde, waarin het Jaarboek, door voorzitter Nettie Aarnink betiteld als het bindmiddel van de vereniging, werd gepresenteerd.

Ook genoemd moeten zeker worden Jan Raatgerink en Mrieke Peters, die uiteindelijk voor de vormgeving en opmaak zorgden. Het boekje staat vol met prachtige foto’s en dat is te danken aan allerlei personen, die gevoel hebben om de meest mooie plaatjes te kunnen schieten. De omslagfoto, geschoten door Harry Wolbers, is daar een treffend voorbeeld van.

Lees het hele verslag van deze avond verder in In & om Ootmarsum.

Bezorging

Donateurs en sponsors ontvangen het Jaarboek thuis. Andere geïnteresseerden kunnen het Jaarboek 2017  kopen voor de prijs van €9,50 bij Brummelhuis. Meer informatie is te vinden op de website www.heemkunde-ootmarsum.nl .

Redaktie Jaarboekje


Inmiddels verschenen jaarboekenIn dit jubileumjaar van 50 jaar Heemkunde en omstreken trakteert de vereniging de inwoners van Ootmarsum, Agelo, Nutter en Oud-Ootmarsum: het Jaarboek 2016 wordt gratis aan huis bezorgd.