Zoals de titel al doet vermoeden verschijnt er ieder jaar een jaarboek van de Heemkunde Ootmarsum en Omstreken. Onze leden en donateurs krijgen de jaarboeken gratis thuisbezorgd, maar tevens ligt het te koop bij de plaatselijke boekhandel Brummelhuis en in het Molenhuisje, Smithuisstraat 2.

Historie

JaarboekenHet eerste jaarboek werd samengesteld in 1983 en in het voorwoord staat als hoofddoel genoemd: “het tonen op welke wijze, met hoeveel inzet en enthousiasme er binnen de Heemkunde Ootmarsum e.o. gewerkt wordt.” Ook nu kunnen we deze doelstelling nog volledig onderschrijven, maar er werd besloten om het jaarboek te gaan uitbreiden met verhalen over onderwerpen die uitstekend binnen de heemkunde passen. Het boek werd niet alleen een afspiegeling van de Stichting Heemkunde (inmiddels “Vereniging”), maar van Ootmarsum in al zijn facetten.

Vanaf 1996 heeft het bestuur van de heemkunde ervoor gekozen om voor het puur informatieve nieuws van bestuur en werkgroepen een contactbulletin uit te geven: “de Heemsproak”. Donateurs en leden van de Vereniging Heemkunde ontvangen dat bulletin twee keer per jaar.

Inhoud

De inhoud van het jaarboek moet betrekking hebben op ons heem Ootmarsum. Het kan een artikel zijn over de geschiedenis, dialect en folklore, archeologie, genealogie of bouwkunst. Maar ook een interview met een oudere inwoner of de memoires van een bekend persoon zijn interessant.

De natuur wordt niet vergeten: er is altijd een bijdrage van onze natuurstudiegroep en de vogelwerkgroep. Gedichtjes, spreuken en verhalen zijn ook zeer welkom, want zij vormen een mooie afwisseling in het geheel.

Zo ontstaat een bloemlezing van vele onderwerpen, die wordt afgesloten met de kroniek van gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

Het jaarboek is rijk geïllustreerd met foto’s uit het fotoarchief van de heemkunde.

Schrijvers

Een groot deel van de kopij ontvangen we van de verschillende werkgroepen. Soms zijn ze met een interessant onderwerp bezig dat zich vervolgens goed leent voor publicatie in het jaarboek. Ook schrijven sommige werkgroepleden iets over een bepaald onderwerp. De laatste jaren hebben we verschillende keren van oud-inwoners van Ootmarsum een spontane inzending ontvangen. Dat is erg boeiend en verrassend en als redactie zijn we hier blij mee.

Mocht u nog een interessant onderwerp weten waarover u iets wilt publiceren, neem dan contact op met de redactie. Juist de verscheidenheid aan schrijvers en onderwerpen maakt het jaarboek zo boeiend.

Kopij (liefst op stick of per e-mail) vóór 1 oktober inleveren op het redactieadres. Het liefst ontvangen we de tekst in het tekstverwerkingsformaat MS-Word. Eventuele foto’s los bijleveren. Nadat de foto’s zijn ingescand krijgt u de originelen weer terug.

Index

Van alle sinds 1983 verschenen jaarboeken, is een index met onderwerpen per jaarboek aangelegd. Een lijst van alle jaarboeken is opgenomen onderaan deze pagina. Via deze lijst komt u vervolgens bij de inhoudsopgaven van de jaarboeken.

Er is inmiddels ook een online inhoudsopgave beschikbaar, gesorteerd op rubriek, waardoor het makkelijk is een artikel terug te vinden. Eventueel kunt u het boek nabestellen, voor het geval dit niet in uw bezit is.

U kunt ook zoeken op artikel en auteur door hieronder uw zoek tekst in te voeren:

Redactie

De redactie bestaat op dit moment uit vier leden, die de kopij binnenhalen en de correcties uitvoeren. Het zijn:
Tijdelijk niet openbaar i.v.m. de AVG per 25 mei 2018

De lay-out wordt verzorgd door Jan Raatgerink en Mrieke Peters.

Redactie adres

Tijdelijk niet openbaar i.v.m. de AVG per 25 mei 2018

Jaarboek 2018

Burgemeester John Joosten en voorzitter Nettie AarninkUit handen van voorzitter Nettie Aarnink ontving burgemeester John Joosten het eerste exemplaar van de 35e editie van het Jaarboek. Burgemeester John JoostenDe burgervader toonde zich verguld en vertelde dat hij ter voorbereiding op deze avond meerdere jaarboeken had doorgenomenNettie Aarnink. “Ik ben erg onder de indruk gekomen van de inhoud, want die geeft een prachtig beeld van de historie, cultuur, natuur en de karakteristieke mensen, die Ootmarsum en haar heem kennen.

Jaarboekje 2018Lees het hele verslag van deze zeer geslaagde avond hier.

Bezorging

Donateurs en sponsors ontvangen het Jaarboek thuis. Andere geïnteresseerden kunnen het Jaarboek 2017  kopen voor de prijs van €9,50 bij Brummelhuis. Meer informatie is te vinden op de website www.heemkunde-ootmarsum.nl .

Redaktie Jaarboekje

Inmiddels verschenen jaarboeken

In dit jubileumjaar van 50 jaar Heemkunde en omstreken trakteert de vereniging de inwoners van Ootmarsum, Agelo, Nutter en Oud-Ootmarsum: het Jaarboek 2016 wordt gratis aan huis bezorgd.