2017

Werkgroepenavond 2017 De Wiemsel

Werkgroepenavond 2017 bij de Wiemsel

nov 27
Op 27 november 2017 vond de jaarlijkse werkgroepenavond van de Heemkunde Ootmarsum plaats. Het is de bijeenkomst waar alle werkgroepen bij elkaar komen om elkaar op de hoogte te houden van de activiteiten waarmee zij bezig zijn en de plannen voor het komende jaar te presenteren.

Appelbomen in de stad

nov 25
In Ootmarsum staat een aantal appelbomen in het openbaar groen. Onze eerste stadsdichter van Ootmarsum, Marian Oude Elberink-van der Aa, liet zich inspireren door deze appelbomen die op een drietal – voor velen herkenbare – plekken in Ootmarsum te vinden zijn.
Wonderryck

Jeugdnatuurclub op safari in Wonderryck

nov 23
Vanmiddag is de Jeugdnatuurclub, 16 kinderen en 5 begeleiders, naar het museum Wonderryck in Denekamp geweest. De kinderen hebben deelgenomen aan een soort van Safari. Na de safari speurtocht kregen we nog een ontmoeting met Loesje de python.
Nostalgie op filmavond Heemkunde

Nostalgie op filmavond Heemkunde

nov 16
De Heemkunde Ootmarsum en met name de foto- en filmwerkgroep zorgde voor een zeer geslaagde filmavond in Gasterij Oatmössche. Het leverde een bijeenkomst op vol nostalgie om oude beelden te zien van de Twentse Damast, Bloemen Tabak en een oude
Rene Rorink horigen in Twente

René Rorink, Horigheid in Twente

okt 26
René Rorink boeit leden en donateurs Heemkunde Ootmarsum In een volle zaal bij Gasterij Oatmössche gaf René Rorink een lezing over ‘Horigheid in Twente’. Dat deed hij voor leden en donateurs van de Heemkunde-Ootmarsum, maar ook andere belangstellenden waren van
Arboretum

Rode paddenstoel met witte stippen

okt 26
De Jeugdnatuurclub Ootmarsum bracht een bezoek aan het Arboretum op het landgoed Singraven. Ze leerden daar het grote geheim kennen van die rode paddenstoel met die witte stippen.
Putters

Spreeuwen op de eerste plaats als meeste trekvogels in Ottershagen

sep 30
Spreeuwen op de eerste plaats als meeste trekvogels in Ottershagen. Om kwart over zeven stonden de leden van de Vogelwerkgroep Ootmarsum op deze vroege zaterdagmorgen paraat om trekvogels te tellen. De weersvoorspellingen leken roet in het eten te gooien, maar in de eerste uren van deze 30e september viel er genoeg waar te nemen.
Vogels tellen in Ottershagen

Vogels tellen in Ottershagen

sep 29
Elk najaar tellen vogelaars in Europa de trekvogels. Het is een ongekend fenomeen, want in deze tijd van het jaar verplaatsen miljoenen vogels zich. Het overgrote deel kiest een zuidelijke richting en overwintert in landen als Spanje, Frankrijk, Italië en in delen van het werelddeel Afrika.
Jeugdnatuurclub september 2017

Jeugdnatuurclub start nieuwe seizoen aan de waterkant

sep 26
Jeugdnatuurclub start nieuwe seizoen aan de waterkant. Op deze prachtige herfstmiddag waren we, evenals vorig jaar, weer welkom op Hoeve Springendal van de fam. Brunninkhuis. Op deze unieke locatie hadden we vooral oog voor de grote vijver en het bijbehorende plasdras gebied, want ook deze keer stonden er waterdiertjes op het programma.
Ootmarsum Marian

Kuiperberg

jul 26
De Kuiperberg is op 21 juli 2017 het toneel geweest van een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Ootmarsum: de oplevering van het project Herstel omgeving Kuiperberg. Het doel van dit project was om het uitzicht dat hier was in de 50-er jaren weer in oude glorie te herstellen. De onthulling van de archeologische tijdlijn was die dag een hoogtepunt!
Glasschilderij Jacob van Ruisdael

Herstel omgeving Kuiperberg

jul 21
Op 21 juli 2017 heeft de officiële oplevering plaatsgevonden van het project "Herstel omgeving Kuiperberg". Dit project is tot stand gekomen als een samenwerkingsproject van de Heemkunde Ootmarsum met de gemeente Dinkelland.
Bloemperkjes Alleeweg

Bloemperkjes Alleeweg in volle bloei

jul 20
Bloemperkjes Alleeweg in volle bloei. De bloemperkjes die op 28 maart door de Jeugdnatuurclub zijn ingezaaid staan inmiddels in volle bloei. En zoals het de bedoeling van deze veelkleurige bloemenpracht was, komen er veel bijen en vlinders op af.
groepsfoto jeugdnatuurclub 2017

Laatste ontdekkingstocht jeugdnatuurclub

jul 18
Laatste ontdekkingstocht jeugdnatuurclub. In eerste instantie was het doel de oude gemeentewerf waar een akker met spelt en randen vol wilde bloemen staan. Robert Westerhof wist een haviksnest te zitten en daar werd ook nog even een kijkje genomen.
de la Poste

Archeologisch onderzoek Hotel De la Poste afgerond

jun 20
Archeologisch onderzoek Hotel De la Poste afgerond. We kijken terug op een zeer geslaagd onderzoek met interessante vondsten waaronder een eeuwenoud keien plaveisel en een kogelpot welke te dateren is tussen 1220 en 1300. De belangrijkste conclusie: Dit deel van de Marktstraat in Ootmarsum werd dus zeker al bewoond rond 1200!

Een stralend lente gedicht

jun 09
Met 'Onbevangen genieten in Ootmarsum' heeft stadsdichter Marian oude Elberink weer een juweel van een gedicht geproduceerd. Een stralend gedicht waarmee ze Ootmarsum en haar omgeving laat spreken.
de la Poste

Archeologisch onderzoek voormalig Hotel De la Poste

jun 06
Op dinsdag 6 juni 2017 is er een begin gemaakt met het archeologisch onderzoek in het voormalig Hotel De la Poste. Onder leiding van de archeologen Hans oude Rengerink en Thomas Spitzer van Laagland Archeologie bood zich een unieke gelegenheid aan voor de leden van de werkgroep Archeologie om eens inpandig in hartje Ootmarsum te assisteren.

Jeugdnatuurclub bezoekt bijenvolken

mei 16
Jeugdnatuurclub bezoekt bijenvolken bij een tweetal imkers: imker Herman Punt in het Openluchtmuseum en in Reutum de familie Braakhuis
Nachtegaal

Nacht van de nachtegaal 2017

mei 08
Ondanks het behoorlijk koude weer waren er ongeveer 30 liefhebbers afgekomen op de jaarlijkse “nacht van de nachtegaal” op maandag 8 mei j.l., die inmiddels voor de 22e keer werd georganiseerd door de Vogelwerkgroep in nauwe samenwerking met de Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum.
Gewone doodgraver

Leden Jeugdnatuurclub zijn echte speurneuzen

apr 25
Twaalf leden van de Jeugdnatuurclub zijn met een aantal begeleiders en een tweetal moeders naar de Engbertsdijkvenen geweest. De kinderen bleken echte speurneuzen en met name Stan Veelers, één van de kleinsten, gaf aan een goede neus te hebben voor bijzondere diertjes.
Kievitsnest

Kievitsjongen komen met Pasen uit hun ei

apr 19
Kievitsjongen komen met Pasen uit hun ei. Een maand geleden, 17 maart, vonden de jonge Sjors Wolbers en zijn opa Harry het eerste kievitsnest rondom Ootmarsum. Daarin lagen vier eieren. De kievit kent een broedtijd van 28 tot 30 dagen en op de 29e dag bleken twee eieren uitgekomen te zijn.

Paashout halen 2017

apr 15
Paashout halen 2017. Vanmiddag is volgens lange tradities het paashout weer gehaald. Om 1 uur vertrokken de drie boerenwagens onder leiding van de zes Poaskearls richting het Springendal, waar de nodige dennentakken worden verzameld.

De mooiste voorjaarsplekjes van Harry Wolbers

apr 14
Voor Harry Wolbers is ieder jaargetijde een belevenis, maar ook in dit voorjaar ontluikt bij hem de altijd aanwezige liefde voor de natuur. Op zijn zoektocht voelt hij dat ‘The Spring is in the Air’ en weet natuurplekken te ontdekken waar hij geen mens tegenkomt.
Fraai Haarmos

Mossenexcursie

apr 08
Mossenexcursie, verslag van een excursie van de Natuurwerkgroep Heemkunde Ootmarsum
Jeugdnatuurclub zaait bloemperkjes

Jeugdnatuurclub zaait bloemperkjes

mrt 28
Jeugdnatuurclub zaait bloemperkjes. 25 leerlingen hebben bloemperkjes ingezaaid. Deze dag stond verder ook in het teken van de overhandiging van een cheque van €1500 die beschikbaar is gesteld door het coöperatiefonds van de Rabobank Twente Oost.
Presentatie Wim Wijering

Jaarvergadering 2017

mrt 27
Jaarvergadering 2017. Na de pauze was er een boeiende presentatie van Wim Wijering, één van de oprichters van de Natuur- en vogelwerkgroep ‘de Grutto’. Hij toonde ons een bloemlezing uit zijn schijnbaar onuitputtelijke collectie van prachtige foto's, die allemaal in onze omgeving zijn gemaakt.