2018

Ootmarsum……Kunst(stad) uit het oosten

aug 23
Ootmarsum heeft zich ontwikkeld tot een kunststad. Een bijzondere ontwikkeling die onze stadsdichter heeft vastgelegd in zijn nieuwste gedicht: Ootmarsum..... kunst(stad) uit het oosten.
Siepelmarkt

Freddy Mensink geïnspireerd door Siepelmarkt

aug 19
Onze stadsdichter Freddy Mensink liet zich inspireren door het jaarlijks evenement dat onlosmakelijk met Ootmarsum is verbonden: de Siepelmarkt. En dat al bijna 50 jaar.
Stadsdichter

Stadsdichter

jul 23
Stadsdichter Ootmarsum. Blader hier door de dichtbundel van Marian Oude Elberink-van der Aa
schuivenhuisje

Jeugd Natuurclub schuift er lustig op los

jun 13
Het Schuivenhuisje bleek dit keer ‘het doelwit’ van de Jeugdnatuurclub Ootmarsum. Door het schoolreisje van groep 7 waren er dit keer zeventien kinderen, die op stap gingen om er lustig op los te ‘schuiven’.
Bloemenperk Alleeweg voorjaar 2018

Jeugdnatuurclub bedankt!

mei 26
De eerste resultaten van het zaaien door de leden van de Jeugdnatuurclub Ootmarsum zijn inmiddels zichtbaar. Aan de Alleeweg is een wild bloemenmengsel gezaaid door de jeugdleden en mede door het fraaie weer zorgen de eerste bloemen voor een fraai uitzicht op dit lint dat in de komende weken nog meer in bloei komt te staan.
Bloemperkjes inzaaien

Jeugd Natuurclub zorgt voor kleur

apr 19
Maar liefst 22 leden van de Jeugd Natuurclub waren op de warmste 19e april ooit druk in de weer om te zorgen voor fleur, kleur en geur op meerdere plekken in Ootmarsum. In het prachtig gerenoveerde park tegenover de school komt een vlinderhoek. Aan de rand van de Alleeweg werd een bloemenpark ingezaaid.
het gevonden nest

Jeugdnatuurclub op zoek naar weidevogels

apr 12
Met 21 kinderen gingen we op 12 april op pad naar de Ottershagen om weidevogels te bekijken. Met verrekijkers, laarzen en markeringsstokken voor de kievitsnesten gingen we met 6 auto’s op pad naar de vogelhut in de Ottershagen.
Hotel de la Poste

Het verhaal van Hotel de la Poste

apr 10
Evert Jan Krouwel gaf tijdens de ledenvergadering een presentatie over het voormalige Hotel de la Poste met als titel "Het verhaal van hotel de la Poste". Hij nam ons mee in de ontwikkeling van de locatie en ontstaansgeschiedenis van dit markante pand.

Ben Stroot’s Oorlogsverhaal

apr 04
Ben Stroot's Oorlogsverhaal. Het verhaal dat Ben Stroot optekende en opgedragen heeft aan zijn kleinzoon Nicolas. Ben was bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog 7 jaar.
Jeugdnatuurclub met detector op pad

Jeugdnatuurclub met een detector op pad

mrt 28
Jeugdnatuurclub met een detector op pad. De Jeugdnatuurclub is weer op pad geweest en dit keer met een detector. Dat werd voor de 21 jeugdige natuurliefhebbers een bijzonder leerzame en niet alledaagse middag.
Levendige jaarvergadering 2018

Levendige ledenvergadering 2018

mrt 26
Levendige ledenvergadering 2018. De Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Heemkunde Ootmarsum leverde tal van gesprekspunten op en dat zorgde voor een levendige bijeenkomst. Na de pauze waren er lezingen over de geschiedenis van het voormalige hotel De la Poste.

Freddy Mensink stadsdichter

mrt 26
Freddy Mensink stadsdichter. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Heemkunde kwam voorzitter Nettie Aarnink met een verrassende mededeling. Freddy Mensink volgt Marian Oude Elberink - van der Aa op als stadsdichter van Ootmarsum
algerak

Dialectoavend Vroomshoop

mrt 23
Op 23 meert orgeniseert de Stichting Levend Vroomshoop weer een dialectoavend met Algerak en met Jan Riesewijk. Thea Kroese pröt het spul an mekare met körte stukkies over verrassende spreekwoorden.
Burgemeester John Joosten

Eerste Jaarboek Heemkunde voor burgemeester John Joosten

feb 16
Uit handen van voorzitter Nettie Aarnink ontving burgemeester John Joosten het eerste exemplaar van de 35e editie van het Jaarboek. De burgervader toonde zich verguld en vertelde dat hij ter voorbereiding op deze avond meerdere jaarboeken had doorgenomen.
Jaarboekje 2018

Jaarboek Heemkunde 2018 zoekt de grenzen op

feb 16
De 35e jaargang van het Jaarboek van de Heemkunde Vereniging Ootmarsum en omstreken ligt inmiddels bij de drukker. De vierkoppige redactie, bestaande uit Marlou Raatgerink, Ine Hulsman, Gerard Hassink en Peter Baanstra, is de afgelopen maanden bezig geweest met verzamelen, schrijven en redigeren.

Stadsdichter Ootmarsum rijmt over eigenwijze winter

feb 12
In de zomer van 2016 nam Marian Oude Elberink – van der Aa de uitdaging aan om de eerste stadsdichter van Ootmarsum te worden. De schoonheid van de seizoenen in en om Ootmarsum inspireert haar telkens weer tot prachtige teksten. Ook nu weer rijmt onze stadsdichter over een eigenwijze winter die maar geen winter wilde worden
vogelhuisjes

Jeugdnatuurclub helpt vogels de winter door

jan 03
Leden van de Jeugdnatuurclub Ootmarsum hadden hun eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar. Het thema was ‘Help vogels de winter door’. Zeventien enthousiaste kinderen namen hieraan deel en het geheel stond onder begeleiding van een aantal ouders en leden van de Vogelwerkgroep Ootmarsum.

2017

Zoek een Ootmarsumer

dec 26
De afgelopen bijna 3 jaar is de werkgroep Genealogie druk bezig geweest om het archief van de Burgerlijke stand van de gemeente Ootmarsum te ontsluiten. Dit werk is in alle stilte uitgevoerd door de werkgroepleden Ans Brons, Jan Pikkemaat en Hans Siebum.
Werkgroepenavond 2017 De Wiemsel

Werkgroepenavond 2017 bij de Wiemsel

nov 27
Op 27 november 2017 vond de jaarlijkse werkgroepenavond van de Heemkunde Ootmarsum plaats. Het is de bijeenkomst waar alle werkgroepen bij elkaar komen om elkaar op de hoogte te houden van de activiteiten waarmee zij bezig zijn en de plannen voor het komende jaar te presenteren.

Appelbomen in de stad

nov 25
In Ootmarsum staat een aantal appelbomen in het openbaar groen. Onze eerste stadsdichter van Ootmarsum, Marian Oude Elberink-van der Aa, liet zich inspireren door deze appelbomen die op een drietal – voor velen herkenbare – plekken in Ootmarsum te vinden zijn.
Wonderryck

Jeugdnatuurclub op safari in Wonderryck

nov 23
Vanmiddag is de Jeugdnatuurclub, 16 kinderen en 5 begeleiders, naar het museum Wonderryck in Denekamp geweest. De kinderen hebben deelgenomen aan een soort van Safari. Na de safari speurtocht kregen we nog een ontmoeting met Loesje de python.
Nostalgie op filmavond Heemkunde

Nostalgie op filmavond Heemkunde

nov 16
De Heemkunde Ootmarsum en met name de foto- en filmwerkgroep zorgde voor een zeer geslaagde filmavond in Gasterij Oatmössche. Het leverde een bijeenkomst op vol nostalgie om oude beelden te zien van de Twentse Damast, Bloemen Tabak en een oude
Rene Rorink horigen in Twente

René Rorink, Horigheid in Twente

okt 26
René Rorink boeit leden en donateurs Heemkunde Ootmarsum In een volle zaal bij Gasterij Oatmössche gaf René Rorink een lezing over ‘Horigheid in Twente’. Dat deed hij voor leden en donateurs van de Heemkunde-Ootmarsum, maar ook andere belangstellenden waren van
Arboretum

Rode paddenstoel met witte stippen

okt 26
De Jeugdnatuurclub Ootmarsum bracht een bezoek aan het Arboretum op het landgoed Singraven. Ze leerden daar het grote geheim kennen van die rode paddenstoel met die witte stippen.
Putters

Spreeuwen op de eerste plaats als meeste trekvogels in Ottershagen

sep 30
Spreeuwen op de eerste plaats als meeste trekvogels in Ottershagen. Om kwart over zeven stonden de leden van de Vogelwerkgroep Ootmarsum op deze vroege zaterdagmorgen paraat om trekvogels te tellen. De weersvoorspellingen leken roet in het eten te gooien, maar in de eerste uren van deze 30e september viel er genoeg waar te nemen.