2018

Hotel de la Poste

Jaarvergadering 2018

mrt 26
Op 26 maart 2018 wordt weer de jaarlijkse ledenvergadering gehouden, waarvoor de leden inmiddels een uitnodiging hebben ontvangen. Het verslag van de vorige ledenvergadering vindt u hier.De vergadering wordt gehouden bij Hotel van der Maas en begint om 20:00 uur.Na de pauze wordt om 21:00 uur een lezing gehouden door Evert Jan Krouwel over het voormalige hotel De la Poste.
algerak

Dialectoavend Vroomshoop

mrt 23
Op 23 meert orgeniseert de Stichting Levend Vroomshoop weer een dialectoavend met Algerak en met Jan Riesewijk. Thea Kroese pröt het spul an mekare met körte stukkies over verrassende spreekwoorden.
Burgemeester John Joosten

Eerste Jaarboek Heemkunde voor burgemeester John Joosten

feb 16
Uit handen van voorzitter Nettie Aarnink ontving burgemeester John Joosten het eerste exemplaar van de 35e editie van het Jaarboek. De burgervader toonde zich verguld en vertelde dat hij ter voorbereiding op deze avond meerdere jaarboeken had doorgenomen.
Jaarboekje 2018

Jaarboek Heemkunde 2018 zoekt de grenzen op

feb 16
De 35e jaargang van het Jaarboek van de Heemkunde Vereniging Ootmarsum en omstreken ligt inmiddels bij de drukker. De vierkoppige redactie, bestaande uit Marlou Raatgerink, Ine Hulsman, Gerard Hassink en Peter Baanstra, is de afgelopen maanden bezig geweest met verzamelen, schrijven en redigeren.

Stadsdichter Ootmarsum rijmt over eigenwijze winter

feb 12
In de zomer van 2016 nam Marian Oude Elberink – van der Aa de uitdaging aan om de eerste stadsdichter van Ootmarsum te worden. De schoonheid van de seizoenen in en om Ootmarsum inspireert haar telkens weer tot prachtige teksten. Ook nu weer rijmt onze stadsdichter over een eigenwijze winter die maar geen winter wilde worden
vogelhuisjes

Jeugdnatuurclub helpt vogels de winter door

jan 03
Leden van de Jeugdnatuurclub Ootmarsum hadden hun eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar. Het thema was ‘Help vogels de winter door’. Zeventien enthousiaste kinderen namen hieraan deel en het geheel stond onder begeleiding van een aantal ouders en leden van de Vogelwerkgroep Ootmarsum.

2017

Zoek een Ootmarsumer

dec 26
De afgelopen bijna 3 jaar is de werkgroep Genealogie druk bezig geweest om het archief van de Burgerlijke stand van de gemeente Ootmarsum te ontsluiten. Dit werk is in alle stilte uitgevoerd door de werkgroepleden Ans Brons, Jan Pikkemaat en Hans Siebum.
Werkgroepenavond 2017 De Wiemsel

Werkgroepenavond 2017 bij de Wiemsel

nov 27
Op 27 november 2017 vond de jaarlijkse werkgroepenavond van de Heemkunde Ootmarsum plaats. Het is de bijeenkomst waar alle werkgroepen bij elkaar komen om elkaar op de hoogte te houden van de activiteiten waarmee zij bezig zijn en de plannen voor het komende jaar te presenteren.

Appelbomen in de stad

nov 25
In Ootmarsum staat een aantal appelbomen in het openbaar groen. Onze eerste stadsdichter van Ootmarsum, Marian Oude Elberink-van der Aa, liet zich inspireren door deze appelbomen die op een drietal – voor velen herkenbare – plekken in Ootmarsum te vinden zijn.
Wonderryck

Jeugdnatuurclub op safari in Wonderryck

nov 23
Vanmiddag is de Jeugdnatuurclub, 16 kinderen en 5 begeleiders, naar het museum Wonderryck in Denekamp geweest. De kinderen hebben deelgenomen aan een soort van Safari. Na de safari speurtocht kregen we nog een ontmoeting met Loesje de python.
Nostalgie op filmavond Heemkunde

Nostalgie op filmavond Heemkunde

nov 16
De Heemkunde Ootmarsum en met name de foto- en filmwerkgroep zorgde voor een zeer geslaagde filmavond in Gasterij Oatmössche. Het leverde een bijeenkomst op vol nostalgie om oude beelden te zien van de Twentse Damast, Bloemen Tabak en een oude
Rene Rorink horigen in Twente

René Rorink, Horigheid in Twente

okt 26
René Rorink boeit leden en donateurs Heemkunde Ootmarsum In een volle zaal bij Gasterij Oatmössche gaf René Rorink een lezing over ‘Horigheid in Twente’. Dat deed hij voor leden en donateurs van de Heemkunde-Ootmarsum, maar ook andere belangstellenden waren van
Arboretum

Rode paddenstoel met witte stippen

okt 26
De Jeugdnatuurclub Ootmarsum bracht een bezoek aan het Arboretum op het landgoed Singraven. Ze leerden daar het grote geheim kennen van die rode paddenstoel met die witte stippen.
Putters

Spreeuwen op de eerste plaats als meeste trekvogels in Ottershagen

sep 30
Spreeuwen op de eerste plaats als meeste trekvogels in Ottershagen. Om kwart over zeven stonden de leden van de Vogelwerkgroep Ootmarsum op deze vroege zaterdagmorgen paraat om trekvogels te tellen. De weersvoorspellingen leken roet in het eten te gooien, maar in de eerste uren van deze 30e september viel er genoeg waar te nemen.
Vogels tellen in Ottershagen

Vogels tellen in Ottershagen

sep 29
Elk najaar tellen vogelaars in Europa de trekvogels. Het is een ongekend fenomeen, want in deze tijd van het jaar verplaatsen miljoenen vogels zich. Het overgrote deel kiest een zuidelijke richting en overwintert in landen als Spanje, Frankrijk, Italië en in delen van het werelddeel Afrika.
Jeugdnatuurclub september 2017

Jeugdnatuurclub start nieuwe seizoen aan de waterkant

sep 26
Jeugdnatuurclub start nieuwe seizoen aan de waterkant. Op deze prachtige herfstmiddag waren we, evenals vorig jaar, weer welkom op Hoeve Springendal van de fam. Brunninkhuis. Op deze unieke locatie hadden we vooral oog voor de grote vijver en het bijbehorende plasdras gebied, want ook deze keer stonden er waterdiertjes op het programma.
Ootmarsum Marian

Kuiperberg

jul 26
De Kuiperberg is op 21 juli 2017 het toneel geweest van een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Ootmarsum: de oplevering van het project Herstel omgeving Kuiperberg. Het doel van dit project was om het uitzicht dat hier was in de 50-er jaren weer in oude glorie te herstellen. De onthulling van de archeologische tijdlijn was die dag een hoogtepunt!
Glasschilderij Jacob van Ruisdael

Herstel omgeving Kuiperberg

jul 21
Op 21 juli 2017 heeft de officiële oplevering plaatsgevonden van het project "Herstel omgeving Kuiperberg". Dit project is tot stand gekomen als een samenwerkingsproject van de Heemkunde Ootmarsum met de gemeente Dinkelland.
Bloemperkjes Alleeweg

Bloemperkjes Alleeweg in volle bloei

jul 20
Bloemperkjes Alleeweg in volle bloei. De bloemperkjes die op 28 maart door de Jeugdnatuurclub zijn ingezaaid staan inmiddels in volle bloei. En zoals het de bedoeling van deze veelkleurige bloemenpracht was, komen er veel bijen en vlinders op af.
groepsfoto jeugdnatuurclub 2017

Laatste ontdekkingstocht jeugdnatuurclub

jul 18
Laatste ontdekkingstocht jeugdnatuurclub. In eerste instantie was het doel de oude gemeentewerf waar een akker met spelt en randen vol wilde bloemen staan. Robert Westerhof wist een haviksnest te zitten en daar werd ook nog even een kijkje genomen.
de la Poste

Archeologisch onderzoek Hotel De la Poste afgerond

jun 20
Archeologisch onderzoek Hotel De la Poste afgerond. We kijken terug op een zeer geslaagd onderzoek met interessante vondsten waaronder een eeuwenoud keien plaveisel en een kogelpot welke te dateren is tussen 1220 en 1300. De belangrijkste conclusie: Dit deel van de Marktstraat in Ootmarsum werd dus zeker al bewoond rond 1200!

Een stralend lente gedicht

jun 09
Met 'Onbevangen genieten in Ootmarsum' heeft stadsdichter Marian oude Elberink weer een juweel van een gedicht geproduceerd. Een stralend gedicht waarmee ze Ootmarsum en haar omgeving laat spreken.
de la Poste

Archeologisch onderzoek voormalig Hotel De la Poste

jun 06
Op dinsdag 6 juni 2017 is er een begin gemaakt met het archeologisch onderzoek in het voormalig Hotel De la Poste. Onder leiding van de archeologen Hans oude Rengerink en Thomas Spitzer van Laagland Archeologie bood zich een unieke gelegenheid aan voor de leden van de werkgroep Archeologie om eens inpandig in hartje Ootmarsum te assisteren.

Jeugdnatuurclub bezoekt bijenvolken

mei 16
Jeugdnatuurclub bezoekt bijenvolken bij een tweetal imkers: imker Herman Punt in het Openluchtmuseum en in Reutum de familie Braakhuis
Nachtegaal

Nacht van de nachtegaal 2017

mei 08
Ondanks het behoorlijk koude weer waren er ongeveer 30 liefhebbers afgekomen op de jaarlijkse “nacht van de nachtegaal” op maandag 8 mei j.l., die inmiddels voor de 22e keer werd georganiseerd door de Vogelwerkgroep in nauwe samenwerking met de Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum.