Waarom een werkgroep Foto- en Filmarchief?
De Heemkunde heeft een omvangrijk bezit aan foto’s, negatieven, dia’s, films en video materiaal. Dit materiaal is door de verschillende werkgroepleden verzameld.
Veel materiaal is door mensen, voornamelijk uit Ootmarsum, beschikbaar gesteld voor onderzoek en publicaties. Vaak uniek materiaal dat erg waardevol is voor Ootmarsum.
Door het beschikbaar stellen aan de Heemkunde wordt het voor Ootmarsum bewaard en is het toegankelijk voor iedereen, die het als studiemateriaal of voor publicaties wil gebruiken.
Doordat vaak uniek materiaal aan de Heemkunde geschonken is, heeft zij de plicht zorgvuldig met het materiaal om te gaan. Die taak is door het bestuur van de Heemkunde aan de werkgroep Foto- en Filmarchief gedelegeerd.
Dit materiaal is onderdeel van het Cultureel Erfgoed van Ootmarsum.
Doelstelling
De doelstelling van de werkgroep is: “verzamelen, bestuderen, inventariseren, beheren, behouden en uitdragen van beeldmateriaal wat er op het gebied van geschiedenis, archeologie, geologie, oude gebruiken, flora en fauna in en om Ootmarsum aan de orde is”.
Middelen
De werkgroep beschikt over apparatuur en programmatuur voor het digitaliseren en bewerken van alle soorten beeldmateriaal.
De gedigitaliseerde foto’s en dia’s zijn gearchiveerd in Beeldbank Ootmarsum op het platform MijnStadMijnDorp (MSMD) van het Historisch Centrum Overijssel. Hierdoor is het beeldmateriaal voor iedereen online toegankelijk.
De foto’s worden gerubriceerd bewaard in zuurvrije mappen. Als rubricering is gebruikgemaakt van het door het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie ontwikkeld systeem. Dit systeem staat beschreven in: “Voor de zoeker: Handleiding voor het registreren en uitwisselen van gegevens over fotocollecties.”
Werkwijze
Het meeste beeldmateriaal wordt door onze werkgroepleden verzameld door op pad te gaan. Een gedeelte wordt ons aangeleverd door andere werkgroepen en een gedeelte (gelukkig steeds meer) door mensen, die de Heemkunde een warm hart toedragen.
De verzamelde foto’s, die ons geschonken zijn of te leen gegeven zijn (bijv. in een fotoalbum) worden ingescand en digitaal opgeslagen. De verzamelde informatie wordt in Beeldbank Ootmarsum opgeslagen.
Van geleende foto’s wordt een fotografische afdruk gemaakt. Daarna gaan de geleende foto’s terug naar de eigenaar.
Wanneer iemand een kopie van een foto wil hebben, dan kunnen wij die leveren als:
- fotografische kopie of
- in digitale vorm
Voor leden en donateurs van de Heemkunde wordt geleverd tegen kostprijs (afdrukkosten + verzendkosten) en voor anderen wordt een kleine toeslag berekend op de kostprijs.
Bijnamen
Het is vaak best lastig om een foto met veel mensen erop te beschrijven. Het komt regelmatig voor dat de mensen dezelfde achternaam hebben en dat deze achternaam meer voorkomt in Ootmarsum en omgeving. Om toch de juiste persoon te kunnen benoemen, gebruiken we dan vaak de bijnaam van die persoon.
Zo hebben we een hele reeks met bijnamen in onze trefwoordenlijst. In 2007 zijn twee leden van onze werkgroep, Guus Brons en Jan Schulten, een onderzoek gestart naar de bijnamen in en rond Ootmarsum. Dit groepje is uitgebreid met Wim Polman en Gerhard Broekhuis (lid van onze geschiedenis werkgroep). Samen hebben ze een lijst opgesteld waarin de “zondagse naam” staat, de bijnaam en een verduidelijking van de bijnaam, waar dit mogelijk was.
Gerhard Broekhuis heeft, gebruikmakend van deze lijst, een prachtig artikel hierover geschreven in ons Jaarboek 2007 van de Heemkunde Ootmarsum met de titel:
De naam zegt genoeg: Huis- en bijnamen in Ootmarsum & Omstreken
Natuurlijk wordt de lijst steeds verder aangevuld met nieuwe ‘ontdekkingen’ uit het verleden en ook uit de huidige tijd en met de betekenis of herkomst van de naam. Het is een doorlopend proces.
Projecten
Al het beeldmateriaal over Ootmarsum is welkom. Iedere nieuwe aanwinst brengt nieuwe vragen met zich mee en heeft vaak te maken met een bepaald thema. Daarom heeft de werkgroep het verzamelen in thema’s ingevoerd, zodat veel gerichter naar beeldmateriaal gevraagd kan worden. Deze thema’s zijn onderverdeeld in projecten. De volgende thema’s zijn gedefinieerd:
- Het Culturele leven in Ootmarsum
- Het Geestelijk leven in Ootmarsum
- Het boerenleven
- Ootmarsum thans en voorheen
- Het Industrieel erfgoed van Ootmarsum
- Verenigingsleven van Ootmarsum
- Oude familieportretten
Werkgroep samenstelling:










Donderdagavond (15 september 2022) hebben we een eerste kennismakingsbijeenkomst gehouden met de fotowerkgroepen van de Heemkunde en de Ben Morshuis Stichting
De Fotowerkgroep heeft een prachtig fotoboek samengesteld met uitsluitend kleurenfoto's van Ootmarsum uit de periode van 1950 tot 1985. Dit 96 pagina's tellende werkstuk is een heerlijk nostalgisch bladerboek geworden.