Waarom een geschiedenis werkgroep?
De werkgroep komt voort uit gezamenlijke belangstelling voor de geschiedenis van Ootmarsum en omstreken in de meest uitgebreide zin van het woord.
Doelstelling
De doelstelling van deze werkgroep is het plegen van gericht historisch onderzoek. Dit doen wij door het verzamelen van historische gegevens. Vervolgens worden deze gegevens gepubliceerd op deze website. Daarnaast worden ook boekwerken uitgegeven.
Werkwijze
Bronnenonderzoek middels archiefstudie, literatuur, mondelinge overlevering en het beoefenen van studie in o.a. oud handschrift.
Resultaten van de werkgroep
Publicaties en projecten zoals:
- De Hof Ootmarsum.
- Geschiedenis van Kerk en Parochie Ootmarsum.
- Enige opstellen over Ootmarsum in de Franse tijd.
- De grens tussen Graafschap Bentheim en Twente.
- Landweren in en om Ootmarsum.
- Zuivelindustrie in Ootmarsum (publicatie in het jaarboekje 2001).
- Bijdragen aan het Jaarboek. Lees hier een overzicht van het werk van Henk Eweg.
Projecten, waaraan nu nog gewerkt wordt
- Onderzoek naar de Gilden in Ootmarsum.
- Vertaling van het Markeboek Groot- en Klein Agelo in hedendaags Nederlands.
Toekomstige projecten
- Onderzoek naar de tabaksindustrie in Ootmarsum.
Algemene zaken
Meedenken in algemene projecten, rekening houdend en in samenwerking met de andere werkgroepen.
Werkgroep samenstelling:




Er is aan de rechterkant van de Grotestraat een zijstraatje, waar de wandelaar gemakkelijk aan voorbij gaat: de Bergstraat. Met de ingang naast de hervormde pastorie, loopt het vervolgens tussen de huizen door om aan het eind een bijna doodlopend pad te worden. Hier staat één van de oudste huizen van Ootmarsum en zeer de moeite waard om er meer over te weten.
In de stad Ootmarsum was omstreeks 1771 de waard van de herberg “Het Witte Paard” Gerrit ten Oever een bekende figuur. In zijn dagboek vermeldde Wennemar Dröghoorn (vrederechter in Ootmarsum) later in 1776 het logement met de naam “De Keijserskroon”. Of de naam “Het Witte Paard“ vervolgens vervangen is door de naam “De Keijserskroon” blijft een niet te beantwoorden vraag.
Marktstraat 7 en 9. Het Hoekhuis aan het Achterummeke. Tegenwoordig woont de familie Tijhuis hier. Toeristen maar ook andere voetgangers staan vaak even stil voor het huis hoek Marktstraat en Kapelstraat. Sommigen lopen de Kapelstraat in om ook het huis aan die zijde te bekijken. Maria Meijer woonde hier toen landmeters omstreeks 1827-1829 haar huisje op de eerste kadasterkaart van de stad intekenden. Tegenwoordig woont de familie Tijhuis hier.