NatuurstudiewerkgroepElke vierde zaterdag van de maand om 9:00 uur komt de werkgroep Natuurstudie bijeen in het Molenhuisje aan de Smithuisstraat 2 te Ootmarsum.

We beginnen met een kop koffie om daarna per fiets of te voet het veld in te gaan op zoek naar planten, paddenstoelen, vogels en vlinders. Het Wiemsel, het Springendal, de Ottershagen en Kuiperberg worden regelmatig bezocht. Maar ook gaan we af en toe met de auto buitengaats: het Lankheet te Haaksbergen, de Tankenberg in Oldenzaal en het Achterveld te Beuningen. Op diverse locaties wandelen, genieten en leren we van al wat de natuur ons aan flora en fauna te bieden heeft. Waarnemingen worden genoteerd en in databestand geadministreerd.

19 mei 2018 WiemselActiviteiten

  • Maandelijkse excursies
  • Monitor natuurontwikkeling Wiemsel
  • Assisteren van de Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum bij hooien in het Appellaantje (2x per jaar)
  • Schrijven in diverse jaarboekjes en Heemsproak Heemkunde

Wilt u een keer mee met onze werkgroep Natuurstudie? Meldt u gerust aan bij Maria Hunder. 06-53787545

Natuurstudie groep

Gedicht Landschap Noordoost Twente

van Maria Hunder zoals gepubliceerd in het Jaarboek Heemkunde 2010

Landschap Noordoost Twente

Lieflijk kleinschalig
Bron nog kiemkrachtig
Regenworm en mol netwerken
Wielewaal in hoge eik
Bronbos goudgroen kussen
Uitbundige nachtegaal
Midzomernacht ademloos
Teken van de nachtzwaluw
Op boerenerfje overlegt de zwaluw vertrek en aankomst
De sterrenhemel en aardster voor ieder
Kramsvogel, koperwiek
Op bevroren weiland
Midwinterhoornboodschap dwalend
Door koude avonden
Klootschieters met veel lawaai
Wij voelen ons thuis

Maria Hunder


Werkgroep samenstelling:

Maria Hunder
Coördinator


Nettie Aarnink
Werkgroeplid


Fons TemminkFons Temmink
Werkgroeplid


Erik Groeneveld
Werkgroeplid


Hans Peters
Werkgroeplid


Harry Wolbers
Werkgroeplid


Elise Leeuwenkuijl-ter Haar
Werkgroeplid


Gerard Steinmeijer
Werkgroeplid


Siny Hogeling
Werkgroeplid


Truus Heerink
Werkgroeplid


Ben Heerink
Werkgroeplid


Ivo van Dongen
Werkgroeplid


Milja van Hooft-Nijenkamp
Werkgroeplid


Roy Nijenkamp
Werkgroeplid


Harry Weda
Werkgroeplid


Elly Zwaag
Werkgroeplidbeeldpresentatie HW 28 jan 2023

Elke vierde zaterdag van de maand komt de werkgroep Natuurstudie bijeen in het Molenhuisje aan de Smithuisstraat 2 te Ootmarsum. Na een kop koffie gaat de groep per fiets of per voet het veld in op zoek naar al wat groeit, bloeit, geurt, fluit en fladdert.

Op initiatief van de Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum wordt daar jaarlijks met vereende krachten het hooi uit dit schitterende hooigrasland gesleept

Kleine parelmoervlinder

Op verschillende plekken in en om Ootmarsum zijn er opnieuw wilde bloemen gezaaid. Dat gebeurde dit seizoen met een paar vrijwilligers van de natuurclub Heemkunde en leden Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum en dat had alles te maken met het Coronavirus.

Klein Hoefblad

Nu het voorjaar weer in aantocht is wil ik graag een kleine vaste plant onder uw aandacht brengen. Iedere voorjaar kijk ik vol verwondering naar één van de eerste bloeiende planten, n.l. het klein hoefblad.

Zilveren jubileumtocht beloond met zang van de nachtegaal. Voor de 25e keer werd in Ootmarsum de Nacht van de Nachtegaal gehouden.

Zwolse Tulp

kievitsbloemen

‘Zwolse tulp’ maakt veel indruk tijdens excursie De Natuurstudiegroep Heemkunde Ootmarsum is onder leiding van Elise Leeuwenkuil op excursie geweest in en om Zwolle. In de Overijsselse hoofdstad werden de natuurliefhebbers uit de Siepelstad opgewacht door (oud) Siepel Nick Keupink.

tijger spin 2018

Op 12 januari kwamen, intussen traditie getrouw, leden van de natuurstudiegroep bijeen op Hoeve Springendal in Hezingen, om de jaarlijkse natuurfilm van Harrie Wolbers te zien. Ook waren enkele nauwbetrokkenen uitgenodigd, denkend aan gespecialiseerde gidsen waar we wel eens een

Voor Harry Wolbers is ieder jaargetijde een belevenis, maar ook in dit voorjaar ontluikt bij hem de altijd aanwezige liefde voor de natuur. Op zijn zoektocht voelt hij dat ‘The Spring is in the Air’ en weet natuurplekken te ontdekken waar hij geen mens tegenkomt.

Mossenexcursie

Fraai Haarmos

Mossenexcursie, verslag van een excursie van de Natuurwerkgroep Heemkunde Ootmarsum

We zijn geïnteresseerd in Twentse namen van planten en kruiden. Op onze zoektocht kwamen we een leuk stukje tegen over een vroegere boerentuin. Uit het boekje “Het Losse Hoes Groot Bavel”van W. H. Dingeldein, citeren we: Buiten ‘t huis, voor

Natuur om van te smullen. Noordoost Twente is met zijn vele bronnen en beken, heidegebieden en houtwallen één van de fraaiste, rijkste en meest afwisselende landschappen van ons land. Ondanks menselijke beïnvloeding door de eeuwen heen en met name na

Jacques Gerard heeft ons meegenomen naar bijzondere gebieden rond Ootmarsum om te genieten van de natuur en zijn kennis van Dagvlinders en Libellen rondom Ootmarsum.


2023-11-26 08:03:05