Prijsvraag

In 2016 organiseerde de jubilerende vereniging Heemkunde Ootmarsum een prijsvraag:
“Maak een gedicht op Ootmarsum en Omstreken”
Uit de inzendingen werd Marian oude Elberink – van der Aa gekozen als winnaar, waarmee ze de eerste stadsdichter van Ootmarsum werd.

Marian oude Elberink – van der Aa

Marian oude Elberink, stadsdichter OotmarsumMet het gedicht “Ode aan Ootmarsum in 2016” won Marian oude Elberink – van der Aa de eerste prijs en werd daarmee de eerste stadsdichter van Ootmarsum.

Deze prijs werd uitgereikt tijdens de viering van het 50-jarig jubileum van de vereniging, waar het gedicht ook werd voorgedragen door de nieuwe stadsdichter.

Daarna heeft Marian nog verscheidene gedichten als stadsdichter geproduceerd, alle geïnspireerd door Ootmarsum en de jaargetijden:

Freddy Mensink

Freddy MensinkIn 2018 werd Marian als stadsdichter opgevolgd door Freddy Mensink.

Tijdens de jaarvergadering droeg de kersverse stadsdichter zijn eerste gedicht voor. Inmiddels verschijnen er regelmatig nieuwe gedichten die zowel op deze website als op InEnOmOotmarsum worden gepubliceerd:

Olga ter Haar

Olga ter HaarTijdens de jaarvergadering van de vereniging in 2020, werd Olga ter Haar door burgemeester Joosten gepresenteerd als onze nieuwe stadsdichter. Olga eindigde tijdens de wedstrijd in 2016 als derde en daarmee ook een verdienstelijke opvolgster van Freddy.

Olga droeg hier haar winnende gedicht uit 2016 voor.

Henny Olde Meule

Op de Open Museumdag op 9 september 2023 werd de vierde stadsdichter van Ootmarsum bekend gemaakt: Henny Olde Meule


Henny in lederhosen

De nieuwe stadsdichter van Oatmössche, Henny Olde Meule zegt “JOA !” tegen ALMABTRIEB met zijn tweede gedicht.

Heemhuis Ootmarsum

Poorten Frederik

Heemhuis Ootmarsum. In ons buitengewone stadje met zijn bijzondere historiestaat Poorten Frederik te glinsteren in haar volle glorie

Fietsen in de avondzon

Fietsen in de avondzon. Op een warme zomeravond met je haren in de wind,is het heerlijk dat je verkoeling vindt.

Voorafgaand het jubileumconcert van onze Harmonie Caecilia op 9 juni 2023 droeg onze stadsdichter Olga ter Haar dit gedicht voor

Kerstmis Winterwonder

Kerstmis Winterwonder. Winterwonderlijk werk van onze derde stadsdichter van Ootmarsum, Olga ter Haar. Gedicht met aquarel.

Herfst in Siepelstad

Als de wind door de bomen jaagt, dan wordt het herfst in onze Siepelstad. Gedicht van onze stadsdichter Olga ter Haar

Wat mag Ootmarsum trots zijn op haar derde stadsdichter Olga ter Haar. Haar Paasgedicht is tijdloos.

Onze mooie bibliotheek gaat weg. De bieb, waar ik vroeger zo vaak kwam, de boeken uit een houten kist nam. Stadsdichter Olga ter Haar

Poëtisch parkeren

Parkeren Ootmarsum

Poëtisch parkeren. Olga ter Haar is de derde stadsdichter van Ootmarsum. Met haar meest recente gedicht zet ze het parkeren in Ootmarsum in de schijnwerpers.

Olga ter Haar Voorjaar 1

In haar nieuwe creatie omarmt onze stadsdichter, Olga ter Haar, zinnenprikkelend het voorjaar met al haar zintuigen.

De winter door

de omhelzing

De winter door... het is donker, de dagen zijn kort. Aftellen naar kerst lijkt nog vroeger te beginnen. Het nieuwste gedicht van onze Stadsdichter Olga ter Haar

Muziekkoepel Ootmarsum

Muziekkapel Kerkplein

Muziekkoepel Ootmarsum. Het eerste gedicht van Olga ter Haar als derde stadsdichter van Ootmarsum

Jacob van Ruijsdael

Ootmarsum.....hoe bijzonder. Ootmarsum, de Kuiperberg – wind, wolk en zonnestralen,daarover kon Ruisdael beeldend verhalen.

75 jaar Vrijheid

75 jaar na de bevrijding. Het is 75 jaar geleden dat Nederland, en Ootmarsum en omstreken, werd bevrijd. Stadsdichter Mensink schreef dit prachtige bevrijdingsgedicht Stadsdichter Mensink schreef dit prachtige bevrijdingsgedicht voor alle Ootmarsumers.

Ootmarsum Dingeldein

Ik “Reutum” gean in Oatmössche. Laatste gedicht van Freddy Mensink als Stadsdichter van Ootmarsum.

Ootmarsum Schittert 2019

Ootmarsum schittert 2019. Voor onze stadsdichter Freddy Mensink voldoende inspiratie voor een mooi gedicht waarin hij ons ook oproept tot medemenselijkheid.

Pompoenen

Pompoenen om te zoenen. We zien ze weer in alle maten en kleuren: pompoenen en kalebassen. Een inspiratiebron voor onze stadsdichter Freddy Mensink

Tichelwerk

Inspiratie genoeg voor onze stadsdichter Freddy Mensink om zijn zomerse observaties te verwerken in het gedicht: Senioren zomeren in Ootmarsum.

Op 4 mei herdenkt Nederland tijdens de Nationale Herdenking zijn oorlogsslachtoffers. In Ootmarsum gebeurt dat o.a. bij het oorlogsmonument op het Bergplein.

Volle vracht, Monique Aarnink

Pasen in Ootmarsum is nooit hetzelfde. En toch kent Pasen in Ootmarsum een aantal vaste gebruiken die in een bepaalde volgorde plaatsvinden. Hoogtepunt is het paashout halen op paaszaterdag.

oogstdag

Stadsdichter Freddy Mensink houdt Ootmarsum spiegel voor: Oatmössche… tehoap mö’w het doon!

Mannen van Velthuis

Koale Kermis in de stad. Bots-auto’s en reuzenrad Ölliebollen, paling en völ bier Oatmössche…. dree daag’n “städke van plezier” De eerste pony’s bint a verhaandeld Vuurdat ‘t kermisvolk der wandelt “Verkoch!” wördt der roop’n, noa völ gemorrel De koop wördt beklunken achter nen borrel

Pleinen en straten vervuld met kunst, het stadje lijkt er voor gemaakt. Wie valt het meeste in de gunst, wat wordt misschien wel afgekraakt?

Siepelmarkt

’s morns heel vroog al reuring in de stad De meeste leu ligt dan nog plat, De eerste kinner hebt hun stie a vunnen, Pa en ma bint a drok met oetpakken begunnen Van prullaria woar ze völ te völ van hebt, Zodat ’t non ne de Siepelmarkt wördt slept

Openluchtbad Kuiperberg

Waar in Ootmarsum is het heerlijker vertoeven, Dan in het openluchtzwembad, op een zwoele zomerdag, Waar je blote billen voorbij ziet zoeven, Vrijheid, blijheid…een zomerse lach.

Lente in Ootmarsum

De eerste citroenvlinder is d’r a wier Kiek oet in ‘t vekeer…met oene vlöggel van papier Want vuur da’j’t in de gaten hebt Bint ze straks misschien verlept.

Niks lik eigenlijk verplichter Dan de rol van stadsdichter. Tot an vedaag was mien leav’n één en al lol en vertier Mèr vanôf non….. alleen nog mèr pen en papier

Paasschilderij Marian

Als ik aan Ootmarsum denk, dan zie ik ze weer gaan. De mannen met hoeden op en regenjassen aan,de Poaskearls van Ootmarsum, acht in getal. Twee oude gaan er jaarlijks af, twee nieuwe weer erbij. Gekozen zijn om mee te doen, een voorrecht, zeggen zij.

Engels Tuin

Een stralend lente. Onbevangen genietend ga ik straten door. Stralende zon, vogels in koor. Sloten met riet, vogelmelk hier en daar.

Wintertijd

Ootmarsum Wintertijd

Wintertijd. Wie kent niet het Springendal, het stille bos, de verende tred op het zachte mos, het ritselend blad opdwarrelend om je heen, of tegen een boomstronk in een hoop bijeen.

Gedicht Marion oude Elberink

Met het gedicht "Ode aan Ootmarsum in 2016" won Marian oude Elberink - van der Aa de eerste prijs en werd daarmee de eerste stadsdichter van Ootmarsum. Deze prijs werd uitgereikt tijdens de viering van het 50-jarig jubileum van de vereniging, waar het gedicht ook werd voorgedragen door de nieuwe stadsdichter.

2023-10-04 03:32:14