Prijsvraag

In 2016 organiseerde de jubilerende vereniging Heemkunde Ootmarsum een prijsvraag:
“Maak een gedicht op Ootmarsum en Omstreken”
Uit de inzendingen werd Marian oude Elberink – van der Aa gekozen als winnaar, waarmee ze de eerste stadsdichter van Ootmarsum werd.

Marian oude Elberink – van der Aa

Marian oude Elberink, stadsdichter OotmarsumMet het gedicht “Ode aan Ootmarsum in 2016” won Marian oude Elberink – van der Aa de eerste prijs en werd daarmee de eerste stadsdichter van Ootmarsum.

Daarna heeft Marian nog verscheidene gedichten als stadsdichter geproduceerd, alle geïnspireerd door Ootmarsum en de jaargetijden:

Freddy Mensink

Freddy MensinkIn 2018 werd Marian als stadsdichter opgevolgd door Freddy Mensink.

Tijdens de jaarvergadering droeg de kersverse stadsdichter zijn eerste gedicht voor. Inmiddels verschijnen er regelmatig nieuwe gedichten die zowel op deze website als op InEnOmOotmarsum worden gepubliceerd:

Pleinen en straten vervuld met kunst, het stadje lijkt er voor gemaakt. Wie valt het meeste in de gunst, wat wordt misschien wel afgekraakt?

Siepelmarkt

’s morns heel vroog al reuring in de stad De meeste leu ligt dan nog plat, De eerste kinner hebt hun stie a vunnen, Pa en ma bint a drok met oetpakken begunnen Van prullaria woar ze völ te völ van hebt, Zodat ’t non ne de Siepelmarkt wördt slept

Openluchtbad Kuiperberg

Waar in Ootmarsum is het heerlijker vertoeven, Dan in het openluchtzwembad, op een zwoele zomerdag, Waar je blote billen voorbij ziet zoeven, Vrijheid, blijheid…een zomerse lach.

Lente in Ootmarsum

De eerste citroenvlinder is d’r a wier Kiek oet in ‘t vekeer…met oene vlöggel van papier Want vuur da’j’t in de gaten hebt Bint ze straks misschien verlept.

Niks lik eigenlijk verplichter Dan de rol van stadsdichter. Tot an vedaag was mien leav’n één en al lol en vertier Mèr vanôf non….. alleen nog mèr pen en papier

Paasschilderij Marian

Als ik aan Ootmarsum denk, dan zie ik ze weer gaan. De mannen met hoeden op en regenjassen aan,de Poaskearls van Ootmarsum, acht in getal. Twee oude gaan er jaarlijks af, twee nieuwe weer erbij. Gekozen zijn om mee te doen, een voorrecht, zeggen zij.

Engels Tuin

Een stralend lente. Onbevangen genietend ga ik straten door. Stralende zon, vogels in koor. Sloten met riet, vogelmelk hier en daar.

Wintertijd

Ootmarsum Wintertijd

Wintertijd. Wie kent niet het Springendal, het stille bos, de verende tred op het zachte mos, het ritselend blad opdwarrelend om je heen, of tegen een boomstronk in een hoop bijeen.

Gedicht Marion oude Elberink

Met het gedicht "Ode aan Ootmarsum in 2016" won Marian oude Elberink - van der Aa de eerste prijs en werd daarmee de eerste stadsdichter van Ootmarsum. Deze prijs werd uitgereikt tijdens de viering van het 50-jarig jubileum van de vereniging, waar het gedicht ook werd voorgedragen door de nieuwe stadsdichter.