Kerkplein 18, Ootmarsum
Bron: Herman Steigstra; 2020

De eigenaar van dit pand (huis 200) was in 1832 Hendrik Berteling, een timmerman die zelf naast het gemeentehuis woonde.

Er zijn van 1800-1870 veel bewoners geweest in dit pand, te veel om op te noemen:

Weustink

Op de plaats waar nu bakker Schulten zit, heeft heel lang een café gezeten waarvan de eigenaar Weustink heette. De oudst bekende is Dorus Weustink (1790-1861). Hij zou de zaak hebben overgenomen van Hendrik Berteling (1791-1850). Dorus was net als Hendrik timmerman/tuinman.

De zaak werd later overgenomen door de kleinzoon van Dorus: Gerard Weustink (metselaar, tapper), op late leeftijd getrouwd met Janna Oude Groothuis op Linde. Hij had de bijnaam Doars-Gerrat.

Gerard en Janna kregen één zoon: Jan Weustink (ook metselaar, caféhouder) die trouwde met Gezina Maria Nijhuis. Jan werd Jan van Doars-Gerrat genoemd en hij nam na het overlijden van vader Gerard in 1927 de zaak over.

In 1960 werd het café verkocht aan buurman Antoon Geerdink die op Dwarsstraat 4 (het huidige Chinese restaurant) woonde. Antoon was getrouwd met Marietje Heupink en had samen met zijn broer Bernard Geerdink een aannemersbedrijf. Het café kreeg een toepasselijke nieuwe naam: Onder ’n Toorn, de enige verandering vooralsnog. Ook de koeienstal en deel aan de Oude Wemestraat bleven.

Na een jaar is er toch vernieuwd: een nieuw schap en de koeienstal en deel werden cafetaria.

In het boek ’Te gast in Ootmarsum’, uitgegeven door de BMS, staat een boeiend verhaal over de hele geschiedenis van het café.

Schulten

Na het overlijden van Antoon in 1974, is het café verkocht aan een zekere Koekkoek uit Oldenzaal, die het in 1977 doorverkocht aan buurman Jan Schulten die er samen met zijn vrouw Mieke Heisterkamp zijn bakkerij in vestigde.

De familie Schulten had al sinds 1906 een bakkerij in Ootmarsum, eerst in de Marktstraat en later op de hoek Ganzenmarkt-Oude Wehmestraat.

In 2000 heeft hun zoon Rien Schulten de zaak overgenomen.

Bron: Heemkunde Ootmarsum, BMSWij gebruiken cookies om de bezoekersstatistieken op anonieme basis te registreren

2020-08-04 03:12:22