Almelosestraat OT, Ootmarsum
Foto: Herman Steigstra; 2020

Oriënteertafel

Op 22 juli 1922 hield de ANWB haar jaarvergadering in Twente en werd tijdens een aansluitende toertocht onder meer Ootmarsum aangedaan. Daar was voor de gelegenheid een provisorische tafel op de Kuiperberg geplaatst. Het enthousiasme over het uitzicht was zo groot dat besloten werd de tafel te vervangen door een stenen exemplaar. Zondag 25 juli 1926 was de dag van de officiële onthulling en ingebruikname van de Oriënteertafel

Willem Wilmink

Op zaterdag 27 augustus 2011 werd op de Kuiperberg te Ootmarsum het Kuiperberg monument ter ere van Willem Wilmink onthuld. Willem Wilmink werd op 25 oktober 1936 in Enschede geboren en overleed op 2 augustus 2003.

Het monument staat tussen de ANWB oriënteertafel en het Jodenkerkhof, de plek waar Herman Finkers destijds de as van de overledene heeft uitgestrooid. De onthulling werd verricht door de Overijsselse cultuurgedeputeerde mevrouw Hester Maij, de weduwe van de dichter, mevrouw Wobke Wilmink – Klein, en Desirée Groot Koerkamp.

Herstel uitzicht Kuiperberg

De populariteit van dagtochten per fiets of bus met als eindbestemming de oriënteertafel werd in de loop van de jaren minder, onder meer door een sterk verminderd uitzicht door hoog opgegroeide bomen. In 2006 startte op initiatief van Heemkunde Ootmarsum een project om het uitzicht vanaf de oriënteertafel te herstellen, zodat toeristen én inwoners van Ootmarsum weer kunnen genieten van het prachtige panorama.

Op 21 juli 2017 werden als afsluiting van het project Herstel omgeving Kuiperberg een aantal kunstwerken van Desirée Groot Koerkamp onthuld. Lees hier het verslag van deze dag.

Wij gebruiken cookies om de bezoekersstatistieken op anonieme basis te registreren

2021-08-11 23:01:14